Manşetler

Oculus Rift’in piyasaya çıkacak versiyonu ve Oculus Touch el cihazı gösterildi

facebook oculus rift
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

oculus-rift-120615

Oculus VR dün San Francisco’da düzenlenen basın toplantısında son kullanıcılara ulaşacak yeni ürününü sergiledi. Facebook’un sahibi olduğu şirket Oculus Rift’in piyasaya çıkacak ilk versiyonunun gösterimini gerçekleştirdi.

Sanal gerçeklik başlığı birkaç yıl önce çıktığından beri sadece geliştiricilere ve VR test kullanıcılarına sunuluyordu. Ancak bundan sonra artık isteyen herkes parasını verip bu başlıklardan birine sahip olabilecek. Oculus VR ilk olarak iki boyutlu görüntülerin dezavantajlarından, yetersizliklerinden bahsederek söze başladı. Bir T-Rex görseli gösteren şirket bu T-Rex’in ekrandan sıçrayıp izleyicinin üstüne doğru gelmesinin korku etkisini çok daha yükseklere çıkarabileceğini vurguladı.

Oculus Rift - Görsel: The Verge
Oculus Rift – Görsel: The Verge

Şirket Oculus Rift’in final tasarımını gösterdi. Final tasarımda düşük sürekliliğe sahip iki adet OLED ekran bulunuyor. Oculus VR bunun hareket bulanıklığı veya titreşiminin önüne geçtiğini söylüyor. Ayrıca geniş bir görüş açısı ve çok doğru, düşük gecikmeli hareketlere imkan tanıyan yeni bir izleme sistemi de yeni Oculus Rift’te mevcut.

İzleme sistemi diğer gerçek dünya nesneleri için de kullanılabiliyor. Ne var ki, Rift hâlâ harici sensör kullanıyor, bu bir masanın üstüne yerleştirebileceğiniz standın üstünde duruyor. Ayrıca başlığın sahip olduğu ses sistemi 360 derece ses sunarken entegre kulaklıklar da istendiğinde çıkarılabiliyor.

Kumaş yerine plastik yerleştirme kayışları kullanılıyor, ancak Oculus VR bu yeni kayışların yüze baskı yapmadığını ve başlığı kafadan sanki bir beyzbol şapkasını çıkarırmış gibi rahat çıkarmaya olanak sağladığını söylüyor. Lenslerin göz bebeklerine olan uzaklıklarını da ayarlamak mümkün oluyor. Ayrıca bir de başlık gözlük takanların da rahat etmesini sağlayacak şekilde bazı düzenlemeler içeriyor.

oculus-rift-120615-3
Oculus Rift Xbox One ile kullanılabilecek – Görsel: The Verge

Kablosuz Xbox One kumandası ve adaptörü Oculus Rift ile birlikte sunulacak. Microsoft’un Xbox yöneticisi Phil Spencer kullanıcıların Xbox One oyunlarını Rift üzerine yayınlayıp buradan oynayabileceklerini kaydetti. Ayrıca Oculus VR yeni bir tür giriş cihazını da gösterdi. Oculus Touch olarak adlandırılan el cihazı hareket algılamasına sahip ve dokunmaya tepki veren kontrollerin kullanımını mümkün kılıyor.

Oculus Touch - Görsel: The Verge
Oculus Touch – Görsel: The Verge

Oculus Touch sayesinde elin varlığı hissediliyor, yani Rift’i kullanırken elinize bir şey aldığınızı hissetmeniz mümkün olacak. Oculus Vr bunun zahmetsiz bir deneyim sunacağını söylüyor. Oculus VR’ın kurucusu Palmer Luckey Oculus Touch’ın çok hafif ve iletişim sağlayan hareketlere sahip bir cihaz olduğunun altını çiziyor. Baş parmak yukarı işareti gibi doğal el hareketlerini algılayabildiğini de ekliyor.

Bu arada Oculus yeni bir kullanıcı arayüzünün de tanıtımını yaptı. Oculus Home adlı bu yeni portal geçen yıl çıkan Gear VR kullanıcı arayüzüne epey benziyor. Ancak Gear VR arayüzünü kullanmak için Gear VR’ı takmak gerekirken, Oculus Home hem sanal gerçeklik hem de iki boyutlu arayüz ile kullanım imkanı sunuyor. Yani Rift başlığını takmadan da Oculus Home arayüzü üzerinden arkadaşların neler yaptığını görmek, sanal gerçeklik kataloglarında gezinmek mümkün oluyor. Rift’i kafanıza geçirerek Oculus’un sunduğu oyun gösterimlerine sanal gerçeklikte bakabilirsiniz. Oyunu indirmeden veya satın almadan nasıl bir deneyim sunduğunun ön izlemesini yapabilirsiniz. Aslında bu açıdan Steam’in VR versiyonu tadında bir deneyim sunulmuş oluyor.

Oculus Home - Görsel: The Verge
Oculus Home – Görsel: The Verge

 

Oculus Rift’in ne kadar fiyata satılacağı ve tam olarak ne zaman satışa sunulacağı bilinmiyor. Ancak Oculus, Rift’in piyasaya çıkışı için 2016’nın ilk çeyreğini işaret etti, yani gelecek yılın ocak ve mart ayları arasında bu popüler sanal gerçeklik başlığının piyasaya çıktığını görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER