Teknoloji

Oculus’un yeni sanal gerçeklik başlığı Quest 2 tanıtıldı [Video]

Oculus'un yeni sanal gerçeklik başlı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İkinci nesil Oculus Quest sanal gerçeklik başlığı Quest 2, önümüzdeki ay 299 dolarından başlayan fiyatlarla yurt dışında satışa sunuluyor. Facebook, Quest 2 için ön siparişleri bugün açtı ve başlığı 13 Ekim’de 22 ülkede piyasaya sürüyor. Quest 2, PC VR oyunlarını oynamasına izin veren Link özelliği sayesinde hem orijinal Quest hem de PC bağlantılı Rift S’nin yerini alacak.

Quest 2 teknik özellikleri ve görüntüleri geçtiğimiz son birkaç aydır ortalıkta dolaşıyordu. Bugünkü duyuru da sızan ayrıntıların çoğunu doğruluyor. Öncelikle Quest 2, Quest’in daha ince ve daha hafif bir versiyonu. Başlık 571 gram yerine 503 gram ağırlığında ve öncekinden biraz daha sığ görünüyor. Sert kauçuk yerine yumuşak bir kumaş kafa kayışına sahip ve esas olarak siyah yerine beyaz renkte geliyor. Yine de, ön tarafa monte edilmiş dört izleme kamerası ve iki siyah-beyaz Oculus Touch dokunmatik hareket denetleyicisi ile kendi kendine yeten bir içten dışa başlık olarak nitelendirilebilir.

Zaten birçok yerde stokta olmayan orijinal Quest, resmi olarak emekliye ayrılıyor. Oculus, Rift S ve orijinal Quest’i desteklemeye devam edecek. Şimdilik, tüm yeni ve mevcut Quest oyunları, Quest 2’ye özel içerik olmadan başlığın her iki neslinde de çalışacak.

Daha önceki sızıntılarda da öne sürüldüğü gibi, Quest’in içindeki bileşenler de yenilendi. Yeni başlık, Snapdragon 835 yerine Qualcomm Snapdragon XR2 yonga seti kullanıyor ve 4 GB yerine 6 GB RAM’e sahip. Baz model hala 64 GB depolama alanına sahip, ancak genişletilmiş 399 dolarlık model, orijinal Quest’in eşdeğerinin iki katı olan 256 GB’lık depolama alanını barındırıyor. Ekranın çözünürlüğü çok daha yüksektir: Quest’in 1440 x 1600 piksel yerine göz başına 1832 x 1920 piksel paneli bulunuyor. Şu anki yenileme hızı 72 Hz ile hâlâ optimumun altında, ancak lansmandan sonra 90 Hz yükseltme geliyor.

Quest 2, bir dizi isteğe bağlı aksesuarla birlikte geliyor. Bazıları konfor ve rahatlık odaklıdır; özel Logitech kulaklık başlıkları ve kafa desteği sağlayan plastik bir “Elit Kayış” bunların arasında bulunuyor. Ayrıca ek pil paketi de isteğe bağlı olarak sunuluyor.

Bununla birlikte, 79 dolarık Link USB-C kablosu, önemli bir ekstra özellik sağlıyor. Quest ”yi bir PC’ye takmanıza ve masaüstü VR oyunları oynamanıza izin veriyor. Bu özellik geçen yıl Quest’e eklendi, ancak Oculus onu beta sürümünden çıkarıyor ve önümüzdeki aylarda Rift S’nin kullanımdan kaldırılmasıyla birlikte, Quest’i tek PC VR kulaklık seçeneği haline getiriyor.

Quest 2, kullanıcıların tamamen ayrı Oculus hesapları tutmalarına izin vermek yerine, tartışmalı bir şekilde Facebook’ta oturum açmayı gerektirecek ilk başlık da olacak.. Quest 2 ürün yöneticisi Prabhu Parthasarathy, bunun için motivasyonun, özellikle pandemi kaynaklı evde karantina sırasında oluştuğunu ve “temelde sosyal” olduğunu söylüyor. “Platformda mevcut olan her bir sosyal deneyim, son birkaç ayda belirli bir etkileşim gördü. Her zaman düşünüyorduk: VR başlıklarımızı daha sosyal hale getirmek için doğru an nedir? Ve bunun doğru an olduğunu düşünüyoruz.”

Bağlantılı bir hesap, Oculus kullanıcılarının Facebook arkadaşlarını sanal gerçeklik ortamında bulmasına olanak tanıyor. Şirket, kısa süre önce Oculus başlıklarında çalışan bir Facebook sosyal alanı olan Horizon için beta sürümünü de genişletmişti. Arkadaş listeleri gibi özellikler, yine de ayrı tutulabilir ve Oculus ile Facebook kimliklerinizi herkese açık olarak birleştirmeniz gerekmez.

Parthasarathy, Quest 2 ile ilgili diğer birkaç tasarım kararını da detaylandırdı. Başlığın Oculus Touch denetleyicilerinin, Oculus yeterince sorunsuz bir şarj çözümü bulamadığı için, dahili şarj edilebilir piller yerine hala AA piller kullandığını söylüyor. Durumu Apple’ın Magic Mouse’uyla karşılaştırarak, “Bunu şarj etmenin gerçekten iyi bir yolu yok,” diyor. “Şarj edilebilir pil kurulumuna geçeceğimiz bir gün kesinlikle var. Belki bunu prize takabileceğimiz bir yuva veya stand kurarız. Ancak şu anda bu ürün için bir şeyim yok.”

Oculus Quest mağazası hâlâ büyük ölçüde özenle ve titizlikle seçilmiş içeriklerden oluşacak.Ancak kullanıcılar daha geniş bir deneyim yelpazesi için masaüstü Rift oyunlarını (AR / VR ürün pazarlama başkanı Meaghan Fitzgerald’a göre artık bunlar basitçe “PC VR” oyunları olarak adlandırılıyor) oynamak için Link’i kullanabilirler. Oculus, geliştiricilerin Quest uygulamalarını mağaza dışında paylaşmalarına olanak tanıyan alternatif bir kanal fikrini de tartıştı, ancak Fitzgerald bu cephede yeni bir bilgi olmadığını söylüyor.

Facebook?un AR / VR bölümünün yeni adı olan Facebook Reality Labs, prototip karma gerçeklik sesi ve daha küçük sanal gerçeklik gözlükleriyle ilgili ayrıntıları da paylaştı. Oculus, Quest 2 ile temelde daha iyi bir Quest yapmaya ve insanların onunla ne yaptığını izlemeye çalışıyor. Parthasarathy, “Quest üzerinde daha iyi bir ürünle, daha fazla içerikle, daha uygun fiyata işe yarayan her şeyin bu kategoriyi gerçekten kaldırması gerektiğine dair büyük bir iddiaya giriyoruz” diyor. “Bir sürü fikrimiz var ve her zaman olduğu gibi prototipler üzerinde çalışıyoruz. Ama buradan sonra işlerin nereye gittiğini, hepimizin öğreneceğimizi düşünüyorum.”

İLGİLİ HABERLER