Teknoloji

NVIDIA’nın bulut bilişim destekli grafik işlemcisi VGX ticari kuruluşları hedefliyor

2012 GPU Teknoloji Konferansının açılışında sahne alan NVIDIA CEO’su Jen-Hsun Huang GeForce Grid‘in yanı sıra dünyanın bulut bilişime özel ilk GPU’su NVIDIA VGX’ de tanıttı. NVIDIA’nın Kepler GPU mimarisini baz alan bu işlemci bilişim ortamını bilgisayarın durumunu hesaba katmaksızın sanallaştıran teknolojiye sahip. NVIDIA, VGX’i bir veri merkezine yerleştirmeyi, böylelikle çalışanlarına sanal makinenin gücüne herhangi bir makineden erişme fırsatı vermeyi amaçlıyor. Oldukça ölçeklenebilir olduğu görünen bu teknolojide tek bir VGX düğümü aynı anda 100’e kadar farklı kullanıcıya hizmet verebiliyor.

Huang’in konuşması sırasında gerçekleştirilen sunumda VGX sanal grafik işlemcisine bağlı olan Citrix Receiver’ı çalıştıran iPad ve onunla aynı anda Autodesk üzerinde 3D simülasyon çalıştıran bir Windows makine gösterildi. İkinci sunumda ise bir MacBook Air kullanıldı ve Grafy Cofer adlı görsel düzenleme yazılımı aracılığıyla The Avengers ve Battleship’ten sahneler gerçek zamanda düzenlendi.

Hunag, VGX’in en önemli noktasının sanallaştırılmış GPU olduğunun altını çiziyor. Bir başka önemli unsur olan düşük gecikmeli uzak monitör sayesinde GPU bir cihaza ona doğrudan bağlanmadan hizmet verme imkanı buluyor. Enerji verimliliği de VGX’in dikkat çekici avantajları arasında bulunuyor, böylelikle iPad gibi mobil cihazların bataryaları kournmuş oluyor. Her bir VGX kartı üzerinde dört GPU, bunların her birinde 192 CUDA çekirdeği ve 4 GB’lık tampon çerçeve yer alıyor. Sonuç olarak 16 GB dahili bellek elde ediliyor. Ayrıca sistem standart PCI Express arayüzünü kullanıyor.

NVIDIA VGX kartların ne zaman çıkacağını açıklamadı, ancak şirket bunların kurumsal çıkışını donanım iş ortakları aracılığıyla bu yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Citrix Receiver sanallaştırılmış masaüstü uygulamasını kullanmayanlar için NVIDIA’nın VMware ve Microsoft ile de çalışmalarını sürdürdüğünü belirtelim. VGX çoğunlukla kurumlara odaklanmış bir teknoloji gibi görünüyor.

İlgili – NVIDIA
İlgili – NVIDIA VGX Sunumu

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER