Teknoloji

NVIDIA’nın 72 grafik çekirdekli Tegra 4 “Wayne” ile ilgili detaylar sızdı

NVIDIA’nın “Wayne” kod adlı gelecek nesil Tegra yongasetiyle ilgili detaylar sızdı. Görünüşe göre işlemci hem grafik çekirdeği sayısı hem de mobil güvenlik mekanizmaları bakımından büyük yenilikler barındırıyor. Çinli Chiphell forumunda paylaşılan bir slayt sayfasında yazanlara göre dört çekirdekli yongaset NVIDIA’nın Tegra 3’te de kullandığı 4-PLUS-1 mimarisini barındırıyor, 72 GPU çekirdeğine 2560 x 1600 çözünürlüğe kadar destek eşlik ediyor.

NVIDIA’nın Wayne içinde kullanmayı planladığı çekirdek tiplerine değinilmese de, daha önce Tegra 4 ile ilgili sızıntılar dört adet ARM Cortex A15 çekirdeğinin bulunacağını işaret ediyordu. Bu dört çekirdeğe yüksek performans gerektirmeyen işler için kullanılacak ve pil tasarrufuna yardımcı olacak beşinci bir işlemcinin eşlik edeceği de tahmin ediliyor.

Tegra 4’ün özellikle grafik yetenekleri bakımından etkileyici sonuçlar vereceği iddia ediliyor. Gelecek nesil yongaset Tegra 2’dekine göre 20 kat, Tegra 3’tekine göreyse 6 kat daha fazla grafik çekirdeği barındıracak. Bu, 1440p kodlama ve kod çözme için elverişli bir ortam yaratırken aynı zamanda 2560 x 1600 veya 4K çözünürlükte ekranların da desteklenmesine kapı açıyor. Donanım destekli güvenlik özellikleri arasında Secure Boot, h/w DRM ve HDCP yer alıyor. Ayrıca USB 3.0 ve yüksek performanslı görüntüleme yongası desteği de mevcut. Çift kanallı DDR3L bellek desteği de Tegra 4’ün muhtemel yetenekleri arasında bulunuyor.

NVIDIA, “Wayne” kod adını ilk kez Şubat 2011 tarihinde, daha sonra Kal-El adını alan Tegra 3 yongasetini gösterirken zikretmişti. Tegra işlemcileri için belirlenen süper kahraman bazlı kod adı sistemi “Wayne” ile de devam etmiş oluyor, böylelikle Batman’in gerçek adı olan Bruce Wayne’e de bir atıfta bulunulmuş olunuyor. Wayne kod adını “Logan” ve “Stark” izleyecek.

Bu noktada sızan bu slaytın doğruluğundan tam olarak emin olmak mümkün değil, ancak gösterilen teknik özellikler 2013 yılında beklenen yeni Tegra yongasetiyle ilgili olarak daha önce sızdırılmış detayları destekliyor. Yeni yongaların yılın ilk çeyreğinde çıkması bekleniyor. Ancak diğer çeşitler yılın üçüncü çeyreği itibariyle gelmiş olacak. NVIDIA’nın gelecek ayki CES 2013’te bu yeni yongadan daha fazla bahsetmesi bekleniyor.

İlgili >> MobileGeeks.de, Chiphell

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER