ManşetlerTeknoloji

Intel, Google ve Arm, Nvidia’ya karşı güçlerini birleştirdi

nvidia chat with rtx

Nvidia yapay zeka pazarının en kilit oyuncuları arasında yer alıyor. Ancak bu durum önümüzdeki dönemde değişebilir. Büyük teknoloji şirketleri, Nvidia’nın yapay zeka pazarına hakim olmasına yardımcı olan yazılım avantajlarını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Reuters’ın haberine göre; Intel, Google, Arm, Qualcomm, Samsung ve diğer teknoloji şirketleri bu amaç için bir araya geldi.

The Unified Acceleration Foundation (UXL) adını taşıyan bu grup, AI geliştiricilerinin Nvidia’nın özel teknolojisine kilitlenmesini önleyen ve kodlarının herhangi bir çiple, herhangi bir makinede çalışmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir yazılım paketi geliştiriyor.

UXL tarafından nihai sürüm için hedef bir çıkış tarihi verilmese de; projenin teknik detaylarının bu yılın ikinci yarısında “olgun” bir duruma ulaşması bekleniyor. Proje şu anda belirli kodlama dilleri, kod tabanları ve geliştiricilerin Nvidia’nın CUDA platformu gibi belirli mimariyi kullanmasını engelleyen diğer araçlar gibi gereksinimleri ortadan kaldırmak için geliştirilen OneAPI açık standart Intel’i içeriyor.

Nvidia, H100 ve gelecek H200 GPU’lar gibi yapay zeka modellerini güçlendirmek için donanıma odaklandıktan sonra hızlı bir büyüme yaşayarak geçen ay 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk çip üreticisi olmuştu.

Geliştiricileri Nvidia’nın CUDA mimarisini kullanmaya kilitleyen bu Nvidia çipleri, diğer çip üreticileri tarafından şu anda üretilen her şeyden üstün, ancak rakip şirketler kendi alternatiflerini geliştirmeye devam ederken, patlayıcı talep kıtlığa neden oldu. Şirketin 2023 Computex açılış konuşmasında Nvidia CEO’su Jensen Huang, dört milyon geliştiricinin Cuda bilgi işlem modelini kullandığını açıklamıştı.

Nvidia karşısına çıkacak rakip arayışı daha önce başlamıştı

UXL, projenin başlangıçta AI uygulamaları ve yüksek performanslı bilgi işlem uygulamaları için seçenekler açmayı hedefleyeceğini söylese de grup, sonunda Nvidia’nın donanımını ve kodunu da desteklemeyi planlıyor. UXL, çözümün herhangi bir çip veya donanıma uygulanabilmesini sağlamak için ek çip üreticilerinden ve Microsoft ve Amazon gibi bulut bilişim şirketlerinden yardım istiyor. Özellikle UXL koalisyonunda yer almayan Microsoft’un, Nvidia’nın sektör üzerindeki etkili tekeline meydan okuyabilecek alternatif yapay zeka çipleri geliştirmek için geçen yıl AMD ile birlikte çalıştığı söyleniyordu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER