Manşetler

Nvidia’nın 2999 dolarlık fiyat etiketli Titan V’i dünyanın en güçlü PC GPU’su

Görünüşe göre Nvidia, yılda birkaç kez tarihin en hızlı grafik işlemci birimini tanıtıyor. En son duyurulan GPU olan Titan V de, Nvidia’nın deyimiyle dünyanın şimdiye kadar üretilmiş en güçlü PC GPU’su olma özelliğini taşıyor.

Nvidia bu söylemiyle epey iddialı olduğunu ortaya koyuyor. Bunda söz konusu GPU’nun Nvidia’nın yeni Volta mimarisini temel alan ilk bireysel tüketici seviyesindeki grafik işlemci olmasının da etkisi olsa gerek.

Ne var ki, “bireysel tüketici” terimini burada kullanmak biraz yanlış kaçabilir. Çünkü Titan V, sahip olduğu 2999 dolarlık yurt dışı satış fiyatıyla her tüketiciye hitap etmiyor. Üstelik bu grafik işlemci birimi yapay zekâ ve bilimsel hesaplama gibi işlemlere odaklanıyor. Nvidia, bu grafik işlem biriminin 21.1 milyar transistörünün 110 teraflop seviyesine kadar çıkan performansı mümkün kıldığına dikkat çekiyor. 12 GB HBM2 bellek, 5120 CUDA çekirdeği, 640 “tensor” çekirdeği de seleflerine göre 9 kata varan oranda derin öğrenme performansı sunmasını sağlıyor.

İçteki tüm bu çekici özellikler dışa da altın ve siyah renkli gövdeyle taşınıyor.

nvidia titan vNvidia’nın kurucusu ve COE’su Jensen Huang, ilgili açıklamada Volta ile sahip oldukları vizyonun yüksek performanslı bilişim ve yapay zekânın sınırlarını zorlamak olduğuna dikkat çekiyor. Yeni işlemci mimarisi, yönergeleri, sayısal formatları, bellek mimarisi ve işlemci bağlantılarıyla yeni bi çığır açtıklarını vurguluyor. Huang, Titan V ile Volta’yı dünya çapındaki araştırmacıların ve bilim insanlarının eline sunduklarını, onların çığır açacak buluşlarını görmek için sabırsızlandıklarını da sözlerine ekliyor.

Volta’nın daha kolay edinilebilir oyun odaklı GPU’lara ne zaman geleceği hakkında henüz herhangi bir bilgi verilmedi. Nvidia’nın mevcut Pascal mimarisi bundan yaklaşık bir buçuk yıl kadar önce, GTX 1080 ile tanıtılmıştı. Bu işlemci şu anda var olan en iyi oyun odaklı GPU’lardan bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Sadece GTX 1080 Ti bu işlemcinin performansının üstüne gerçekten çıkma başarısı gösteriyor. Volta GPU’larının üretimi ise Nvidia için çok daha yüksek maliyetli olacak. Bu nedenle şirket mümkün olduğu kadar Pascal ile ilerlemek isteyecektir.

Titan V, dün itibarıyla, müşteri başına iki ürünle sınırlı olacak şekilde satışa sunuldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER