Ulaşım

Nvidia Tegra K1 ile otomobilleri daha akıllı yapacak

Nvidia yeni Tegra K1 süper yongasının otomobillere odaklanan özel versiyonunu da Las Vegas’taki CES toplantısında duyurdu. Yeni işlemci sayesinde geleceğin otomobil uygulamalarının hayata geçirilmesine katkıda bulunulacak.

nvidia-tegra-k1-adas-060114

Yeni yonga sayesinde kontrol panellerine daha iyi grafikler ve ADAS (geliştirilmiş sürücü yardımcı sistemleri) için programlanabilir bir platform getirecek. Böylelikle otomobilin yetenekleri şu anda olduğundan daha kararlı şekilde büyüme fırsatı bulacak. Nvidia CEO’su Jen-Hsun Huang’in söylediğine göre, otomobiliniz anlayamayacağı şeyleri bile yapabilir hâle gelecek. Otomobil en önemli mobil bilgisayar hâline gelecek.

Nvidia ile hareket etmeyi seçen otomobil üreticileri sürekli iyileştirilen algoritmalar sayesinde sistemlerini sürekli güncelleyebilecek. Böylelikle otomobillerinin yeteneklerini artırma noktasında başlangıçta yavaş, ancak sonrasında daha da hızlı şekilde ilerleme fırsatı bulacaklar.

Nvidia’nın sistemi sayesinde otomobiller daha da güvenli hâle gelmekle kalmayacak, kontrol panelleri de daha güzel görünecek. Nvidia’nın grafik yetenekleri gelişmiş yongası sayesinde otomobil üreticileri daha güzel görünen kontrol panelleri tasarlama fırsatı bulacak. Üstelik satıcılar veya müşteriler tarafından tek bir tuşa basılınca özelleştirilen arayüzler de mümkün hâle gelecek.

CES 2014 tanıtımında gösterimi yapılan Tegra K1 işlemcili otomobil sistemi sayesinde öndeki otomobile çok fazla yaklaşıldığında, şerit dışında çıkıldığında uyarı; uzun yollar için uyarlanabilir hız kontrolü gibi işler gerçekleştiriliyor. Şu an bu işlevleri çeşitli otomobillerde görüyoruz, Tegra K1’in çok büyük bir katkısı yok gibi görünüyor. Ancak ilerleyen zamanlarda çok daha dikkate değer işlerin gerçeğe dönüştürülmesi bekleniyor.

Nvidia, Tegra K1 projesi kapsamında işbirliği içinde olduğu üreticileri açıklamadı. Ancak Audi’nin bu sisteme oldukça ilgili olduğu biliniyor. Audi AG elektronik mühendisliğinden sorumlu kıdemli şefi Ricky Hudi, Audi ve Nvidia’nın uzun süren bir iş ortaklığının bulunduğunu, üç nesil Tegra işlemci ailesi sayesinde bilgi-eğlence ve arka koltuk eğlence sistemlerine sektör lideri yetenekler getirdiklerini kaydetti. Tegra K1 ile birlikte Audi için devrimsel nitelikteki süper bilişim gelişimlerini otomobillere getirmek için yeni bir kapı açıldığını vurguladı.

Tegra K1’in mobil cihazlara 2014’ün ilk yarısında gelmesi bekleniyor.

İlgili >> Pocket-lint

[Görsel – Pocket-lint]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER