Teknoloji

Nvidia RTX 40 serisi için Samsung yerine TSMC’yi tercih ediyor

nvidia rtx 4060

Nvidia’nın 2022’de RTX 40 serisi grafik kartlarını piyasaya sürmeye hazır olduğu açık, ancak şirket henüz çıkış için net bir zaman dilimi paylaşmadı. Bununla birlikte Tayvan merkezli fabrikalara yakın kaynaklardan gelen yeni bir haber, Nvidia’nın gelecek yıl yeni nesil GPU’larını piyasaya sürmeye hazır olduğunu ve şirketin Samsung ile bir üretim ortağı olarak yola devam etmeyeceğini doğruladı.

Haber, Tayvanlı üreticilerin 2022 çıkış tarihi beklentisiyle Nvidia RTX 40 serisi grafik kartlarına hazırlandıklarını söyleyen DigiTimes‘tan geliyor. Söz konusu üretici, AMD RX 6000 grafik kartlarının da arkasında olan ve geçmişte kendi GPU’larını oluşturmak için Nvidia ile de iş ortaklığı yapmış olan TSMC’dir.

RTX 30 serisi ile Nvidia, Samsung ile iş ortaklığı yapmak için, TSMC ile uzun süredir devam eden ortaklığından uzaklaştı. RTX 30 serisi kartlar, Samsung’un 8nm üretim sürecini temel alıyor. Lansmandan kısa bir süre sonra yayınlanan haberler, Samsung’un verim sorunları yaşadığını öne sürdü, ancak bu, Nvidia’nın neden TSMC’ye geri döndüğünü açıklayabilir.

Haberde, RTX 40 serisi grafik kartlarının, AMD’nin Ryzen 6000 işlemcileri için kullandığı söylentileriyle aynı olan TSMC’nin N5 düğümünü temel alacağı belirtiliyor. Bu yeni üretim sürecinin, yüzde 30 oranında daha az güç tüketirken transistör yoğunluğunda 1.8 kat artış sunduğu söyleniyor. RTX 40 serisi kartların söylentileri, güç pahasına da olsa önceki nesle göre iki kat daha hızlı olabileceklerini iddia ediyor. Sızıntı kaynakları, en üst seviyedeki kartın 500W kadar tüketebileceğini öne sürüyor.

Bunun hala bir söylenti olduğunu belirtmek önemli. Nvidia, TSMC ile ortak olduğunu veya RTX 40 serisi kartların N5 düğümü üzerine kurulacağını doğrulamadı. Bununla birlikte, birden fazla kaynak kamuya açık bir şekilde Nvidia’nın yapmayı planladığını söyledi ve mantıklı. Nvidia, geçmiş birçok GPU nesli için TSMC’yi kullandı. RTX 30 serisi ise bir istisna oldu.

Ayrıca Nvidia’nın 12 GB video belleğine sahip RTX 2060 Super’i yeniden piyasaya sürdüğüne dair söylentiler de var. TSMC, RTX 2060 Super’i ilk piyasaya çıktığında üretti, bu nedenle Nvidia, gelecek yıl RTX 40 serisi lansmanından önce ekstra üretim potansiyelinden faydalanabilir.

Çıkış tarihine gelince, bu bir söylenti, ama aynı zamanda mantıklı. Nvidia, geleneksel olarak iki yılda bir grafik kartlarını piyasaya sürüyor. İlk RTX 30 serisi kartlar, Eylül 2020’de piyasaya sürüldü ve bu, RTX 40 serisini 2022 sonbaharında piyasaya sürülmeye hazır hâle getirdi. Şu anda, söylentiler ilk kartların ekim ayında geleceğini işaret ediyor.

RTX 40 serisi kartlar hakkında hâlâ bilmediğimiz çok şey var. Kritik olarak, ne kadar güç çekeceklerini veya ne kadara mal olacaklarını bilmiyoruz. CES 2022’de Nvidia’nın bu konular hakkında bilgi vermesini bekliyoruz. Ancak kartlar piyasaya sürülmeye başlayana kadar resmi bir şey duymamamız da mümkün görünüyor. Bu arada dedikodu değirmeni de kesinlikle dönmeye devam edecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER