Teknoloji

NVIDIA patent kavgasında Qualcomm ve Samsung’a karşı avantaj kazandı

nvidia-logo-070415

Samsung ve Qualcomm arasındaki uzun soluklu işbirliği, Güney Koreli şirketin yeni akıllı telefonları Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’de Qualcomm imzalı işlemciler kullanmaması nedeniyle sekteye uğramıştı. Ancak bu durum iki şirketin gerektiğinde yine yan yana gelmesini engellemiyor.

Bir diğer işlemci üreticisi NVIDIA tarafından açılan patent davası, Qualcomm ve Samsung’un yollarını birleştirmiş olsa da, yasal sürecin ilk aşaması NVIDIA lehine sonuçlandı. NVIDIA’nın resmi blogu aracılığıyla yaptığı açıklamada, patent ihlâline ilişkin iddialarının mahkeme tarafından kabul edildiği ve taraflar arasında mahkeme ve uzlaşma süreçlerinin başlayacağını duyurdu.

NVIDIA’nın henüz tam anlamıyla bir hukuki zafer kazanmadığını belirtmekte fayda var. Hakim şu an için sadece dava kapsamında incelenecek patentlerin sayısını belirlemiş durumda. NVIDIA’nın ilk dava başvurusundaki yedi patentin altı tanesi mahkeme tarafından dava kapsamına alındı. Mahkeme söz konusu patentlerin ihlâl edilip edilmediği konusundaki kararını dava sürecinin sonunda verecek.

NVIDIA, geçtiğimiz eylül ayında Qualcomm ve Samsung’u sürpriz biçimde dava etmişti. Şirket rakiplerinin mobil işlemcilerinde kendisine ait devirli grafik teknolojisi patentlerini ihlâl ettiğini öne sürmüştü. Mobil teknolojilerin merkezinde yer alan şirketlerin işin içinde olması davanın profilini biraz daha yükseltiyor.

21 yıllık tarihi boyunca ilk kez bir patent davası açtığının altını çizen NVIDIA, fikri mülkiyet haklarını korumak adına başka yolunun kalmadığı için dava açtığını vurgulamayı ihmal etmedi. Samsung ve Qualcomm’dan konuya ilişkin bir açıklama gelmezken, davanın mahkeme süreci önümüzdeki haziran ayında başlayacak.

İLGİLİ HABERLER