Teknoloji

Nvidia Parker: Sürücüsüz otomobiller için süper hızlı işlemci

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nvidia parkerNvidia geçtiğimiz ocak ayında CES 2016’da otomobiller için hazırladığı süper bilgisayarı Drive PX2’yi tanıtmıştı. Şirket, şimdi de bu bilgisayara ihtiyaç duyduğu gücü sağlayacak Parker isimli işlemcisini görücüye çıkardı. Nvidia’nın blogunda yer alan açıklamaya göre, 256 çekirdekli işlemci derin öğrenme yeteneğine sahip otonom sürüş sistemleri içinde saniyede 1.5 teraflop hızında işlem gerçekleştirebiliyor.

İşlemci saniyede 24 trilyon derin öğrenme operasyonunu da yerine getirebiliyor. Nvidia Parker, 60 fps’deki 4K video yayınlarını da şifreleyebiliyor veya şifrelerini çözebiliyor.

Ancak Parker, Nvidia’nın derin öğrenme konusundaki diğer girişimine kıyasla daha az güçlü bir işlemci. Elon Musk’ın OpenAI isimli yapay zeka projesi için geliştirilen DGX-1, saniyede 170 teraflop’luk bir performans sergilemeyi başarıyor. Yine de, Parker’ın üst sınıf dijital göstergeleri çalıştırmak ve gelecekteki otonom otomobilleri sorunsuz biçimde yürütmek konusunda yeterli performansı sergileyeceği düşünülüyor.

Nvidia Parker için çok sayıda otomobil üreticisiyle birlikte çalışıyor

Nvidia daha önce sürücüsüz otomobil işlemcileri konusunda Volvo ile ortak hareket ettiğini duyurmuştu. Yapılan son açıklamaya göre, toplamda 80 otomobil üreticisi, parça tedarikçisi ve üniversite araştırma merkezi Parker projesinde Nvidia ile birlikte çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER