Teknoloji

Nvidia’nın ARM’ı satın almasına Birleşik Krallık’tan engel çıkabilir

arm nvidia satın alma

Japonya merkezli bir holding olan SoftBank, yarı iletken tasarım şirketi ARM için bir talip arıyordu ve sonunda Nvidia ile satın alma için anlaştı. Ne var ki, en az bir ülkede bu satın almanın önüne bir engel çıkabilir. Birleşik Krallık hükümetinin, Nvidia’nın ARM’ı satın almasının yalnızca vatandaşlarının işlerini tehlikeye atmakla kalmayıp, aynı zamanda ülkenin çok az sayıda olan önde gelen teknoloji şirketlerinden biri üzerindeki egemenliğini de tehdit edebileceği gerekçesiyle, gerektiği takdirde devralmaya müdahale etmeye ve engellemeye hazırlandığı bildiriliyor.

Eski adı ARM Holdings olan Cambridge merkezli ARM, 2016’da Japonya’nın SoftBank Grubu tarafından satın alınana kadar bağımsız bir şirketti. Mobil ve gömülü bilgi işlem sistemleri için dünyanın en çok kullanılan işlemci teknolojisinin sahibi ve tasarımcısı olan ARM, SoftBank’in mülkiyeti altında iş modeli ve operasyonlarını bağımsız bir şekilde yürütmesini bildi. Bununla birlikte, dizginleri elinde tutacak Nvidia ile işlerin aynı olmayabileceğine dair endişeler mevcut.

Birleşik Krallık, özellikle satın almanın ülke ekonomisi ve egemenliği üzerindeki etkilerinden endişe duyuyor. Birleşik Krallık merkezli bir şirket olan ARM, doğal olarak ülkenin en değerli varlıklarından biri ve çok fazla inceleme yapılmadan teslim edilmesine izin verilmeyecek gibi görünüyor.

Elbette Nvidia, ARM’ın iş modeli söz konusu olduğunda mevcut durumu koruyacağına söz verdi. Hatta Birleşik Krallık’ı ülke ekonomisini ve prestijini güçlendirmeye yardımcı olabilecek yapay zekâ araştırmaları ve mükemmelliği için küresel bir merkez haline getirmeyi taahhüt etti. Ne var ki, bazı İngiliz yetkililer için bu taahhütler ve imkanlar yeterli görülmüyor.

Aslında Nvidia’nın ARM’ı satın alması, Nvidia’nın rakiplerine göre rekabet avantajı sağlayacağı için ABD ve AB’deki diğer düzenleyiciler tarafından benzer incelemelerle karşı karşıya kalabilir. Rakip ARM müşterilerinin zararına olacak şekilde bu sahiplikten yararlanma yararlanma potansiyeli görmezden gelinemeyecek kadar büyük. Satın alma anlaşması 40 milyar dolarlık bir değer karşılığında gerçekleşecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER