Teknoloji

Nvidia Kepler GPU mimarisini başka üreticilere lisanslayacak

Nvidia grafik teknolojisini diğer şirketlere lisanslamayı planladığını duyurdu. Şirket bu hamlesiyle giderek küçülen PC işlerinin yarattığı açığı akıllı telefon, tablet ve bunun gibi diğer cihazlara yönelik pazarlardan elde edeceği kazançla kapatmayı planlıyor. Şirket tarafından yayınlanan blog yazısında, Nvidia’nın Kepler GPU’sunda yer alan GPU çekirdeğini lisanslamaya başlayacağı, ayrıca diğer şirketlerin bir yandan Nvidia’nın kapsamlı patent portföyünden yararlanırken bir yandan da kendi GPU teknolojilerini geliştirmelerine izin verecek şekilde görsel bilişim portföyünü de lisanslayacağı kaydedildi.

nvidia-logo-100511

Bilişimde eğilimin mobile doğru kayması bu değişikliğin arkasındaki temel nedeni oluşturuyor. Şirketin de belirttiği gibi, Android cihazlarının patlaması geleneksel PC pazarının küçülmeye devam ettiği bir ortamda büyük bir iş fırsatı doğuruyor. Eğer şirketin planı işlerse, Nvidia’nın Kepler GPU teknolojisini daha fazla cihazda görebiliriz.

Nvidia’nın açıklaması, şirketin CEO’su Jen-Hsun Huang’in bu yılın başlarında yaptığı açıklamaları hatırlatıyor. Huang, şirketinin her bir pikseli aydınlatmasını istediğini, bu nedenle Nvidia teknolojisini daha fazla cihazın da bunun önemli bir parçası olduğunu kaydetmişti. Bu yeni lisanslama planı stratejide önemli bir değişimi simgelerken, bu durum Nvidia için çok da yabancı sayılmaz. Şirket eski GPU teknolojisini Sony’ye, PlayStation 3 için grafik teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla lisanslamıştı. Benzer bir stratejiyi şimdi de AMD, işlemcilerini Sony ve Microsoft’un gelecek nesil oyun konsollarına ve standart dizüstü bilgisayarlara yerleştirerek izliyor.

Nvidia’ya göre eskiden tek tür bir bilişim cihazı olduğu için fazla fırsat da yoktu. Ancak artık durum değişti ve şirketin gelecekte faaliyetlerini sağlam şekilde sürdürmesi için akıllı telefon ve tablet pazarlarında varolması gerekiyor. Nvidia da bir yandan Tegra işlemcileriyle pazarda rekabet ederken bir yandan Kepler GPU’sunu lisanslayarak daha fazla avantaj sağlamaya çalışacak.

İlgili >> Nvidia

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER