Teknoloji

Nvidia için Arm’ı satın alma süreci planlanandan uzun sürecek

nvidia rtx 4060
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nvidia CEO’su Jensen Huang, şirketinin İngiliz çip tasarımcısı Arm’ı satın alma sürecinin planlanandan daha uzun süreceğini açıkladı. Şirket ilk etapta satışın 18 ay içinde tamamlanmasını öngörüyordu. Dünyanın en güçlü iki çip şirketini birleştirecek bu anlaşma Amerikan, İngiliz ve Çinli kurumlar tarafından titiz şekilde inceleniyor.

Huang, The Financial Times’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Düzenleyici kurumlarla olan görüşmelerimiz beklediğimizden uzun sürüyor. Bu nedenle takvimi biraz daha öteliyoruz. Bunu bir erteleme olarak görmemek gerekiyor. Anlaşmaya inanıyoruz ve düzenleyici kurumların satın almanın faydalarını fark edeceğine inancımız tam.”

Huang daha önceki demeçlerinde sürecin 2022’nin mart ayı itibarıyla tamamlanmasını beklediğini dile getirmişti. Nvidia’nın SoftBank ile yaptığı anlaşmada yetkili kurumların onayı için 2022’nin sonuna kadar süre veriliyor.

Satışa itiraz edenler farklı gerekçeleri öne sürüyor ve bu itirazlar Arm’ın küresel önemini gözler önüne seriyor. İngiltere’de düzenleyici kurumlar satışı ulusal güvenlik açısından değerlendiriyor. Siyasetçiler ise satışın ülkenin teknoloji endüstrisine zarar vereceğini ve küresel sahnedeki egemenliğini zedeleyeceğini savunuyor.

ABD’de ise Federal Ticaret Komisyonu; Google, Microsoft ve Qualcomm’dan gelen şikayetlerin ardından harekete geçmişti. Bu üç şirket, Nvidia’nın Arm’ı satın almasının rekabeti zedeleyeceğini öne sürüyor. Çin’de ise çip endüstrisi ABD ile yürütülen jeopolitik savaşın önemli bir parçası olarak görüldüğü için süreç önem taşıyor. Çin daha önce benzer endişelerle Qualcomm’un Hollanda merkezli NXP’yi satın almasına engel olmuştu.

Apple, Amazon ve Samsung gibi pek çok şirkete çip tasarımı satan Arm’ın bu şirketlerle doğrudan rekabet içinde olmayan SoftBank tarafından yönetilmesi problem olarak görülmüyordu. Ancak Nvidia doğrudan çip sektöründe yer alan bir marka olduğu için işler karmaşık hâle gelmiş durumda.

İLGİLİ HABERLER