Teknoloji

Nvidia GeForce GPU’ların veri merkezlerinde kullanılmasını istemiyor

nvidia geforce tesla gpuNvidia GeForce lisans anlaşmasının maddelerinde değişiklik yaparak veri merkezlerinin, GeForce grafik kartlarını blockchain işleme dışında herhangi bir işlem için kullanmasına engel olmayı amaçlıyor. Böylece söz konusu GPU’ların sadece bireysel müşteri kullanımı için değerlendirilmesini amaçladığını açık şekilde belirtiyor.

Aslında bu GPU’lar söz konusu derin öğrenme tabanlı uygulamalar olduğunda bir hayli yüksek verim sunuyor. Nvidia, daha ucuz fiyatlı bu yetenekli kartların Tesla GPU’lar gibi, gerçekten profesyonel pazar için sunulan ve daha yüksek maliyetli kartların yerine kullanılmasını istemiyor.

Wccftech.com‘un haberine göre, Nvidia veri merkezlerinin GeForce grafik kartlarını kullanarak inşa edilmesinden endişe duyarak taktiklerini buna göre belirliyor. Şirket bu tarz kullanıma karşı hamlede bulunması gerektiğine inanıyor.

GeForce GPU’ları bireysel tüketiciler için

Açıkçası, Nvidia GeForce kartlarının fiyatını artıramıyor. Bunu yapsa, bireysel tüketici pazarındaki durumu etkilenecek. Bu nedenle diğer yolu izleyerek GeForce kullanım sözleşmesini değiştiriyor, bu şekilde GPU’ların veri merkezlerinde kullanılmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Bu yeni politikanın etkilerinin ne olacağı, veri merkezlerinde hâli hazırda kullanılan kartlarla ne yapılacağı zamanla görülecek. Ayrıca tanımlar etrafında da yükselen bazı soru işaretleri mevcut. Örneğin, üniversitelerde bulunan derin yapay ağ işleme kurulumlarının “veri merkezi” olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği de belirsiz durumda.

Ancak ortada bazı kurum ve kuruluşları rahatsız edecek bir durum var, önümüzdeki günlerde Nvidia’nın yasal birimleri onlarla irtibata geçmeye başladığında neler olacağını göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER