Teknoloji

Nvidia piyasa değeriyle Alphabet ve Amazon’u geride bıraktı

nvidia

Nvidia piyasa değeriyle aynı hafta içinde hem Amazon’u hem de Alphabet’i geride bırakmayı başardı. Salı günü itibarıyla Amazon’u sollayan şirket, çarşamba günü itibarıyla da Amazon’un önüne geçti. Çip üreticisi 1.83 milyar dolarlık piyasa değeriyle 1.78 milyar dolarlık Amazon ve 1.82 milyar dolarlık Alphabet’in üstüne yerleşti.

Böylelikle Nvidia; Microsoft, Apple ve Suudi petrol şirketi Aramco’nun ardından dünyanın en değerli dördüncü şirketi oldu. Şirket şu anda OpenAI’nin ChatGPT’si ve Microsoft, Meta ve Amazon’un yapay zeka projelerinin çoğunluğu da dahil olmak üzere bugün kullanımda olan LLM’lerin çoğuna güç veren H100 çipini üretiyor.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri AI çip silahlanma yarışına katılıyor ve her biri Nvidia’nın sanal tekelini devirmek için kendi GPU çiplerini yaratmayı umuyor. İroniktir ki, Nvidia’nın en büyük AI çip satışları aynı şirketlerden geliyor. Santa Clara merkezli firma, önceki modele göre daha fazla bellek kapasitesine ve bant genişliğine sahip üstün bir yapay zeka çipi olan H200’ü piyasaya sürmeye yaklaşıyor.

Nvidia başkalarına yardım ederken de kazanabilir

Çip üreticisi, diğer şirketlerin kendi özel AI çiplerini geliştirmelerine yardım edecek bir birim oluşturmak için 30 milyar dolar yatırım yaptı. Kısacası başka şirketlerin kendi yapay zekâ çiplerini geliştirmesi de Nvidia’ya kazandırabilir.

Bu arada Intel ve AMD gibi doğrudan rakipler de H200’e rakip olabilecek kendi güçlü çipleri üzerinde çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER