Teknoloji

Nvidia ve ARM’dan süper bilgisayarlar için önemli iş birliği

nvidia gpu

Nvidia yonga tasarımcısı ARM ile birlikte enerji tüketimi bakımından daha verimli süper bilgisayarlara kapı açacak bir teknoloji üzerinde çalışıyor. VentureBeat’in haberine göre, grafik teknolojileri şirketi ARM’a tüm yüksek performans ve yapay zekâ odaklı yazılımlarına ekosistem erişimini 2020 yılına kadar açmış olacak.

Şirketin CEO’su Jensen Huang bunun, egza ölçekli bilişim olarak nitelendirilen, saniyede milyarın milyar katı seviyelerinde işlem kapasitesine sahip olan sistemlerin elde edilmesi yolunda sektöre güç vereceğini söyledi. Duyuru, Nvidia’nın tüm büyük CPU mimarilerini destekleyeceği anlamına da geliyor.

İki şirket ilk kez birlikte çalışmıyor. Nintendo Switch’i çalıştıran Nvidia Tegra X1 yongasında da ARM CPU bulunuyor. Ancak bu son hamle ARM’ı süper bilgisayar pazarında daha rekabetçi hâle getirecektir. Yüksek performanslı bilgisayarlarda x86 tabanlı teknolojiler hakim durumda bulunuyor. Sadece geçen yıl çıkan HPE Astra süper bilgisayarlar gibi çeşitli istisnalar mevcut. Şimdi üreticiler bir ARM makinesinin desteklemeyeceğinden endişe duymayarak seçim yapma şansına sahip olacak.

Nvidia GPU’larına kripto para madenciliği için gösterilmiş olan ilgi azalıyor. Bu nedenle şirket dikkatini AI gibi uygulamalar için yüksek performanslı bilişime kaydırıyor. Söz konusu iş ortaklığı Nvidia’ya ARM’ın enerji verimliliği bakımından daha iyi olan ve genellikle mobilö cihazlarda bulunan yonga tasarımlarına erişim fırsatı sağlayacak.

Nvidia CEO’su, gücün gelecekteki en önemli kısıtlamalardan biri olacağını, ARM için sunulan destekle bunun üstesinden gelineceğini kaydetti. Nvidia’nın hızlandırılmış bilişimden sorumlu başkan yardımcısı da, ARM’ın açıklığına övgüde bulundu ve onun süper bilişim için açık mimari sağladığını kaydetti.

Son adım Nvidia için yüksek performanslı bilişim pazarındaki en son hamlelerden biri niteliğini taşıyor. Şirket yakın zamanda sunucu ağlarına odaklanmış İsrailli yonga üreticisi Mellanox‘u 6.9 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Bu satın alma Nvidia tarihindeki en büyük satın alma özelliğini taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER