Teknoloji

ABD’den Nvidia-Arm anlaşmasına karşı dava

arm nvidia satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nvidia’nın Arm’ı satın alma planının önüne büyük bir engel daha çıkmışa benziyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Nvidia ve Arm arasındaki 40 milyar dolarlık satın alma anlaşmasının onaylanmaması için dava açtı.

FTC’den yapılan açıklamada, bu anlaşmanın veri merkezlerinden otomobil bilgisayarlarına kadar pek çok alanda teknolojik gelişimi engelleyebileceği belirtildi. Arm’ın Nvidia’nın rakiplerine de “hayati önemde girdiler” sağladığına dikkat çeken FTC, Nvidia’nın Arm’ı satın alması durumunda rakiplerini engelleyebileceğini iddia etti.

FTC, Nvidia’nın Arm’ın birlikte çalıştığı şirketlerin hassas bilgilerine erişmesinden de endişe duyduğunun altını çizdi. Bu anlaşmanın Arm’ın Nvidia’nın rakiplerinin kullanabileceği teknolojiler geliştirme konusundaki motivasyonunu azaltabileceği ifade edilirken, davanın duruşmalarının 9 Ağustos 2022’de başlayacağı açıklandı.

Nvidia ise FTC’nin hamlesinden pek etkilenmemişe benziyor. Davayı FTC’nin onay sürecindeki yeni adım olarak değerlendiren Nvidia, satın alma konusunda daha önceki argümanlarını tekrarlıyor. Satın almanın Arm’ın üretim planlarını hızlandıracağını ve daha fazla rekabet ortamı yaratacağını belirten Nvidia, mevcut açık lisans modelinin korunacağını da yeniden hatırlattı.

Nvidia’nın aksi iddialarına rağmen, FTC’nin açtığı davanın önemli bir gelişme olduğunu söylemek gerekiyor. Komisyon bu tarz davaları genelde yasaların ihlâl edildiği ve tavizlerin yeterli gelmeyeceği durumlarda açıyor. Nvidia ile Arm arasındaki anlaşma hâlihazırda Avrupa Komisyonu tarafından da incelenirken, İngiltere de kısa süre önce yeni bir araştırmaya başlamıştı.

İLGİLİ HABERLER