Teknoloji

Nvidia-Arm anlaşması için İngiltere’de ikinci inceleme başlıyor

nvidia rtx 4060

Nvidia, İngiliz çip tasarımcısı Arm için Softbank ile 40 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşmayı daha önce bir kez inceleyen İngiltere Rekabet ve Pazarlar İdaresi (CMA), süreci bu sefer daha derinlemesine mercek altına alacak. İngiltere’de ikinci incelemenin başlayacağına dair haberler hafta başında gündeme gelmişti.

İkinci inceleme kararı, İngiliz devletinin resmi internet sitesinde Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Nadine Dorries’in imzasıyla yayınlandı. 24 hafta sürmesi planlanan ikinci incelemede Arm’ın Nvidia tarafından satın alınmasının İngiltere’nin ulusal güvenliğine etkisine ve satışın yarattığı rekabet endişelerine odaklanılacak.

CMA incelemesinin ilk aşamasını ağustos ayında tamamlamıştı. Raporda Nvidia’nın Arm’ı kontrol etmesinin Nvidia’nın rakiplerinin önemli teknolojilere erişimini engelleyebileceği belirtilmişti. CMA raporunda ekstra inceleme talep ettiği için Dorries’in ikinci inceleme kararına çok şaşırmamak gerekiyor.

İngiltere’nin yanı sıra Avrupa Birliği de Nvidia’nın Arm’ı satın alarak kendisine rekabette haksız bir avantaj sağlayıp sağlamadığını inceliyor. Bu incelemelerin satışın tamamlanma sürecini biraz daha uzatacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, Arm’ın satın alma sürecinin 2022’nin mart ayı itibarıyla tamamlanacağını açıklamıştı. Ancak resmi makamların anlaşmayı incelemeye başlamasının ardından Huang, sürecin daha uzun sürebileceğini belirtmişti. Arm, 2016’da Japon teknoloji şirketi SoftBank tarafından 31 milyar dolar karşılığında satın alınmıştı. Teknoloji dünyasında tarafsız bölge olarak değerlendirilen Arm, çip tasarımların kullanım hakkını Samsung, Apple ve Qualcomm gibi şirketlere de veriyor.

Nvidia Arm cephesinde işlerin eskiden olduğu gibi süreceğini belirtse de, Tayvanlı şirketin rakiplerinin Arm’dan güçlü işlemci tasarımları almasını engellemesinden korkuluyor. Bu korku Microsoft, Google ve Qualcomm gibi şirketler tarafından da paylaşılmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER