Teknoloji

NVIDIA açık kaynak derleyicisine CUDA desteği ekledi

Donanım şirketlerinin ücretsiz ve açık kaynak kodlu yazılım hamlelerini destekleme konusunda ön saflarda yer aldığını söyleyemeyiz. Ancak NVIDIA son birkaç yıldır yazılım camiasına katkıda bulunacak çalışmalar yapıyor. Son hamleleriyse CUDA yazılım mimarisini popüler LLVM derleyicisiyle uyumlu hâle getirmek oldu. Bu, LLVM’in oyunlar ve profesyonel oyun uygulamaları gibi CUDA’nın avantajlarından faydalanmasına olanak sağlayacak.

CUDA (Hesaplamalı Birleşik Cihaz Mimarisi), yüklü işlemlerin bilgisayarın işlemcisi yerine grafik işlemcisi üzerine bindirilmesine olanak sağlayan ve NVIDIA’nın geliştirdiği bir paralel hesaplama sistemi. Oyun meraklıları CUDA’yı bir bilgisayar oyunundaki ayrık prosesleri ikinci bir NVIDIA grafik kartına yükleyebilme yeteneğiyle tanıyor. Bu da birincil kartın grafik kalitesini ve hızını yüksek seviyelerde tutmaya odaklanmasına izin veriyor. Diğer uygulamalar arasında hızlandırılmış kodlama, kod çözme ve sıkıştırma, video işleme ve dağıtılmış işleme gibi uygulamalar bulunuyor.

Açılmış kaynak kodu sayesinde LLVA derleyicisinin operasyonları geliştirme çalışması sırasında kullanılan programlama dillerinden bağımsız şekilde hızlanacak. LLVA’nın çekirdek kodunda yapılan ayarlamalar sayesinde yazılımcılar GPU hızlandırma tekniklerini projelerinde daha kolay şekilde kullanabilecek, ayrıca bunu yaparken geniş yelpazedeki programlama dillerinden yararlanabilecek. NVIDIA GPU hızlandırma teknolojisi için en son LLVA destek sürümünü LLVM’in web sitesinden indirebilirsiniz.

İlgili – LLVM

İLGİLİ HABERLER