Teknoloji

Nuance Dragon ID yazılımı telefon kilidini sesle açmaya izin verecek – Video

Ses tanıma teknolojileri konusunda öncü bir şirket olan Nuance kullanıcılara sesleriyle kontrol edebilecekleri farklı yazılımlar sunuyor. Geçtiğimiz ay Dragon Dictation ve Search iOS uygulamalarını Türkçe dil desteğiyle birlikte Türkiye’deki iOS kullanıcılarına sunan şirketin bilgisayarla konuşarak etkileşim kurma, klavyeyi kullanmadan sadece sesle yazdırma fırsatı veren Dragon Naturally Speaking gibi bir uygulaması da hayli popüler.

Nuance şimdi de akıllı telefonları veya cep telefonlarını daha da güvenli hâle getirmeye olanak sağlayan Dragon ID yazılımını duyurdu. Söz konusu uygulama tabii ki ses tabanlı kimlik belirleme yöntemi üzerine kurulmuş ve kullanıcıyı sesinden tanıyarak telefonun kilidini açma özelliğine sahip. Telefonlarda gördüğümüz sıradan kilit kaldırma programlarında kullanıcıların ekrana bir kod girmeleri veya bir şekil çizmeleri istenir. Nuance’ın geliştirdiği teknolojide ise çift katmanlı güvenlik yöntemi kullanılıyor. Nunlardan ilki kullanıcının eşsiz sesini saptayan biyometri, ikincisiyse bir şifre veya anahtar cümle, öyle ki bu da telefona yazarak değil konuşarak giriliyor.

Aslında Nuance bu teknolojiyi ticari kuruluşlara veya devletlere kendi biyometrik güvenlik sistemlerinde kullanmaları için satıyor, ancak ilk kez akıllı telefon veya tabletlerde bu teknolojiyi görme fırsatına erişiyoruz. Nuance’ın servislerinin çalışması için genellikle bir ağ bağlantısına ihtiyaç olur. Halbuki Dragon ID yazılımı telefonda internet bağlantısına ihtiyaç olmadan çalışabilecek. Yani kullanıcının telefonu internete bağlı olmasa da sesle kilit açma özelliği düzgün şekilde çalışacak.

Dragon ID uygulamasını iTunes App Store veya Google Play’de aramayın. Nuance bu teknolojiyi mobil cihaz ve bunun gibi ürünleri üreten şirketlere pazarlıyor. Onlar da bu teknolojiyi alıp ürünlerine entegre edecek. Dragon ID Android cihazlarında İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Çince, Japonca ve Korece gibi dilleri destekleyecek. Nuance diğer işletim sistemlerinin ve daha fazla dilin de bu yıl içinde desteklenenler kapsamına alınacağı bilgisini de verdi.

İlgili – Gigaom

İLGİLİ HABERLER