Teknoloji

NSA İran görüşmeleri sırasında İsrail başbakanını dinlemiş

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Obama yönetimi, 2014’te ABD ve İran arasında bir hayli tartışılan nükleer anlaşmayı nihayete erdirmek için bir hayli mesai harcamıştı. Görünen o ki, ABD’nin istihbarat kurumları da bu dönemi oldukça yoğun geçirmiş. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Kongre nezdinde anlaşma aleyhine lobi yapmak için ülkeye gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’yu dinledi. The Wall Street Journal, daha önce İsrail’in İran görüşmelerini dinleme yolundaki çabalarını da sayfalarına taşımıştı.

Söz konusu dinleme çalışmaları, konuşmaların önemli bir kısmı ABD Kongresi üyeleriyle gerçekleştiği için hassasiyet kazanıyor. Dünya liderlerinin dinlenmesine ilişkin tartışmalar, 2013’te NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonunu dinlediğinin ortaya çıkmasıyla başlamıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, bu durumun gün yüzeyine çıkmasının ardından dinleme faaliyetlerinin hedefi olmayacak dost ülke liderlerinin listesini yayınlamıştı. Binyamin Netenyahu söz konusu listede yer almıyor.

The Wall Street Journal’ın haberinde Amerikan ve İsrail istihbarat kurumları arasında artan huzursuzluğa da dikkat çekiliyor. NSA, İsrail’in Unit 8200 olarak anılan istihbarat birimiyle yöntem ve araç paylaşımı gerçekleştiriyor. Ancak yaşanan son olayla birlikte NSA’nın Netenyahu’nun makamına erişim sağladığı ve İsrail Başbakanı’nın temaslarını altı saat içinde ABD Başkanı Obama’nın önüne koyduğu iddiası da gündeme geldi. İstihbarat kültürü oldukça gelişmiş olan ve en azından sahne önünde birbirini büyük ölçüde destekleyen iki devlet arasındaki ilişkilerin ortaya atılan iddialardan etkilenip etkilenmeyeceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER