Teknoloji

NSA iddialara göre BlackBerry e-postalarını görebiliyor, akıllı telefonlara sızabiliyor

Alman yayın organı Spiegel yüksek gizlilikteki NSA dokümanlarını gördüğünü iddia etti. Bu belgeler NSA’nın aralarında iPhone, Android ve BlackBerry telefonlarının da bulunduğu çoğu akıllı telefondan bilgi toplama yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

blackberry-bold-9900-inceleme-00001

Her ne kadar haberde tüm detaylara yer verilmemiş olsa da, söylenene göre NSA telefonun eş zamanlandığı bilgisayarları toplayacak kodlara sahip. Spiegel’in “tap” yani “sızmak” kelimesini defalarca kullanmış olmasına rağmen, bunun NSA’nın gerçekten bu verilere uzaktan erişebildiği anlamına gelip gelmediği hakkında bir açıklık söz konusu değil. Fiziksel erişiminiz olan cihazlardan veri toplanabilmesi nispeten önemsiz sayılabilir, özellikle bu veri şifreli değilse ve sadece bir parolayla korunuyorsa.

Ne var ki, Spiegel NSA’nın BlackBerry e-posta sistemine de erişebildiğini iddia ediyor. BlackBerry’nin sistemi hem sunucu tarafında hem de telefon tarafında kriptolanmış ve güvenli nitelik taşıyor. BlackBerry ise Spiegel’e gönderdiği açıklamada NSA için sunucularında bir arka kapı açtığı söylentilerini yalanladı. Aslında BlackBerry geçmişte de benzer suçlamalara maruz kalmış ve bunları da yalanlamak zorunda kalmıştı. Ancak geçmişte Hindistan hükümetine yerel kanunların gerektirdiği ölçüde ve belirli seviyede erişim tandığını itiraf etmişti.

Spiegel akıllı telefonlara sızmanın çok da olağanüstü bir durum olmadığını, ayrıca bu konuyla ilgili daha fazla detayın bugün yayınlanacak yeni bir yazıda paylaşılacağın kaydetti. Yeni detaylar da Teknoblog’da olacak.

İlgili >> Spiegel

İLGİLİ HABERLER