Teknoloji

NSA çok gizli programlarından birine Skynet adını verdi

skynet-terminator-110515

Terminatör serisinde yapay zekânın kullandığı ağ olan Skynet, sonunda gerçek hayatta bir isimlendirmeye ilham verdi. Glenn Greenwald’un sahibi olduğu The Intercept sitesinde yer alan habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) çok gizli programlarından biri Skynet adını taşıyor. Terminatör’de Skynet ağı kötü tarafa geçip insanlığı yok etmek için çalışırken, NSA’nın Skynet’i üst verilerden faydalanarak terörist bağlantıları bulunan kişileri tespit etmek için uğraşıyor. Skynet’in faaliyetlerine örnek olarak Pakistan’da El Kaide kuryesi olduğundan şüphelenilen kişilerin cep telefonu faaliyetlerinin izlenmesi gösteriliyor. ABD’nin kuryeleri izleyerek El Kaide liderlerini yakalamayı planladığı belirtiliyor.

NSA’nın Skynet programının başarıya ulaşıp ulaşmadığı bilinmezken, programın algoritması Al Jazeera’nın tanınan muhabirlerinden Ahmad Muaffaq Zaidan’ı da bir El Kaide kuryesi olarak işaretledi. Zaidan hakkında ortaya atılan iddiaları kesin bir dille reddetti. Al Jazeera’nın İslamabad bürosunun şefliğini yürüten Zaidan, geçmişte El Kaide ve Taliban’ın üst düzey isimleriyle röportajlar yapmıştı. Dolayısıyla Zaidan’ın telefon trafiğinde El Kaide veya Taliban bağlantılı isimlere rastlanması kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor.

Haberin kaynağı olarak Edward Snowden tarafından sızdırılan belgeler gösterilirken, bazı dokümanlarda Skynet’in izlediği aktiviteler de listeleniyor. The Intercept’in haberine göre, Pakistanlı mobil operatörlerin verilerini kullanan sistem, “bir ay önce Peşaver’den Faysalabad’a veya Lahor’a ziyaret eden kişiler” gibi arama terimleri üzerinden sorgulama yapabiliyor. İzlenilen kişinin hedef konumda aradığı kişiyi de incelediği söylenen Skynet; sık sık SIM kart değiştirme, sık sık havaalanına gitme veya haftanın belirli günlerinde seyahat etme gibi eylemleri de mercek altına alabiliyor.

İLGİLİ HABERLER