Manşetler

Now iPhone Uygulama İncelemesi

Günümüzde deneyimi paylaşmak da yaşamak kadar önemli hale gelmiş durumda. Konserlerde, maçlarda, vb. etkinliklerde pek çok kişinin akıllı telefonlarıyla fotoğraf veya video çekmesi ve kaydettikleri bu görüntüleri farklı mecralar aracılığıyla paylaşması bu durumun en somut göstergesi. Paylaşılan bu fotoğraflara konum bilgisinin eklenmesiyse o gün şehirde, ülke genelinde veya dünya genelinde neyin popüler olduğunu göstermesi bakımından oldukça önemli. Günün popüler aktivite ve mekanlarını Instagram yardımıyla ortaya çıkaran Now, eğlence ya da hareket isteyen kullanıcıları çok sayıda fotoğraf çekilen yerlere yönlendiriyor. Ancak uygulamanın tek fonksiyonu kullanıcıyı popüler yerlere yönlendirmek değil. Now sayesinde ”Deneyim” adı verilen küçük fotoğraf albümleri oluşturmak ve bunu farklı sosyal platformlar aracılığıyla paylaşmak da mümkün.

now-1

iTunes App Store’dan ücretsiz olarak indirilen Now’a giriş için bir hesaba sahip olmak şart. Hesap oluşturma süreciyle uğraşmak istemeyenlerse pek çok uygulamada olduğu gibi Facebook bilgilerini kullanarak uygulamaya giriş yapabilirler. Uygulamaya giriş yapılmasının ardından kullanıcılara ikinci bir soru yöneltiliyor ve Instagram hesaplarını Now ile entegre etmek istemediklerini soruyorlar. Now deneyimini tam anlamıyla yaşamak isteyenlerin bu soruya ”Evet” cevabı vermesinde fayda olduğunun altını çizmek gerek. Bu bağlantıların kurulmasının ardından uygulama kullanıcıdan son bir izin daha istiyor. Konuma erişim izninin de verilmesiyle birlikte Now kullanıma hazır hale geliyor.

now-2

İlk izlenim olarak uygulamanın karışık bir arayüze sahip olduğunu belirtmek gerek. Ana ekranın üst kısmında yer alan harita kullanıcıya yakın çevresinde yoğun fotoğraf çekilen noktaları gösteriyor. Bu noktaların üstüne gelindiği zaman bu konumlarda çekilen Instagram fotoğrafları ve Now üzerinden oluşturulan ”Deneyim” fotoğrafları kullanıcıya gösteriliyor. Instagram fotoğrafları dilendiği takdirde Instagram uygulaması üzerinden de görüntülenebiliyor.

now-3

Instagram bağlantısının Now’a kazandırdığı özelliğiyse bir örnekle açıklamak mümkün. Diyelim ki, Küçükçiftlik Park’ta bir konser düzenleniyor. Konsere gelen izleyiciler günümüzün modasına uyarak konserde çektikleri fotoğrafları Instagram üzerinden paylaşıyor. Now kullanıcıları konserin gerçekleştiği mekanda çekilen fotoğrafların hepsini bir arada görerek orada yaşananlar hakkında farklı açılardan fikir elde edebiliyor. Şehrin kalbinin attığı yerlerde ne olup bittiğini görsel olarak görmenin güzel bir şey olduğu kesin.

now-4

Now’ın kendi içinde sunduğu özellikler arasındaysa ”Deneyim” oluşturma ön plana çıkıyor. Bu oluşum sürecinde de konum bilgisi önemli bir role sahip. Deneyim oluşturmak isteyen kullanıcılar ilk etapta konumlarını belirliyor. Foursquare desteğiyle konum bilgisi ulaştırılırken, öncelikli olarak etrafındaki popüler noktalar kullanıcıya gösteriliyor. Ardından kullanıcı bu noktaları inceleyenlerin göreceği şekilde 6 fotoğraflık bir albüm oluşturuyor. Dileyenler bu albüme o noktada çekilmiş başkalarına ait fotoğrafları da ekleyebilyor. Ancak bu küçük albümlere bir üretim gözüyle bakanlara tavsiyemiz kendi fotoğraflarını kullanmaları yönünde. Kullanıcılar daha önce çekilmiş fotoğraflarını ekleyebildikleri gibi, uygulama içinden kamerayı aktif hale getirip yeni fotoğraflar çekebiliyor. Eski fotoğrafların eklenmesindeyse Now akıllıca bir iş yapıyor ve Film Rulosu’nda son çekilen birkaç fotoğrafa erişim sağlıyor. Now üzerinden oluşturulan ”Deneyim”ler Twitter, Facebook ve Foursquare üzerinden de paylaşılabiliyor.

now-5

Now temel motivasyon itibariyle oldukça faydalı bir işleve sahip. Farklı kişilerin hayatına küçük bir bakış atmak, güzel bir manzara görmek ya da insanların rağbet ettiği bir mekan hakkında değişik açıdan fikir edinmek isteyenler için Now’ın bir ihtiyacı karşılayacağı kesin. Ancak uygulamanın daha geniş bir kitle tarafından benimsenmesi için arayüzün biraz daha sade ve kullanışlı hale getirilmesi ve uygulamaya bir kılavuz koyulması gerekiyor. Bu tarz eklemelerin yapılmasıyla birlikte Now’ın daha sık uğranılan bir durak olması hiç uzak bir ihtimal değil.

İlgili >> iTunes App Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER