Teknoloji

Novell ve Microsoft arasındaki WordPerfect davası çıkmaza girdi

Novell’ın Microsoft’a karşı yürüttüğü tekelcilik karşıtı mücadelede sona yaklaşıldığı düşünülüyordu, ancak çıkmaza giren jüri nedeniyle iki şirket arasındaki dava hükümsüz kaldı. ABD Bölge Mahkemesi yargıcı J.Frederik Motz üç günlük düşünme süresinin ardından jüri üyelerini azletti. Novell’ın avukatlarından biri hikayeyi Bloomberg Businessweek’e anlattı. Buna göre jürideki 12 kişiden 11’i Microsoft’un aleyhine görüş bildirmiş. Motz, iki şirkete de oy birliğiyle verilmemiş jüri kararını kabul etme yönündeki rızalarını sordu, ancak Microsoft’tan olumsuz yanıt aldı.

Söz konusu davanın geçmişi Microsoft’un Windows 95’i çıkarmasına kadar dayanıyor. O zamanlar WordPerfect adlı bir yazılıma sahip olan Novell, Microsoft’un Microsoft Word’e rekabette avantaj kazandırmak adına Windows 95 sisteminin ana unsurlarına üçüncü parti erişimini kısıtladığını iddia ediyor. WordPerfect’in pazar payı 1996’ya gelindiğinde yüzde 10’un altına inmişti. Halbuki 1990’da söz konusu yazılım neredeyse yüzde 50’lik bir pazar payına sahipti. WordPerfect 1996 yılında satış gibi acı bir sonla karşı karşıya kalmıştı. Geçtiğimiz ay ifade veren Bill Gates söz konusu iddiaları reddetmişti.

Novell zararlarının karşılığı olarak 1.3 milyar dolara varan bir tazminat isteminde bulunuyor. Avukatları yeniden görülecek duruşmada farklı bir sonucun çıkmasını umuyor. Ancak bu son olaydan sonra Microsoft üzerinde mahkeme salonu dışında uzlaşmak için daha fazla baskı görebilir. Microsoft avukatı Jim Jardine Businessweek’e verdiği demeçte jürinin çok dikkatli ve işine düşkün olduğuna dikkat çekti ve önlerine bakmak için izleyebilecekleri diğer adımların varlığından bahsetti. Novell daha önce de tekelcilik karşıtı iddiaları nedeniyle Microsoft ile karşı karşıya gelmiş ve söz konusu anlaşmazlık 2004’te Microsoft’un yaptığı 536 milyon dolarlık ödemeyle çözülmüştü.

İlgili – Bloomberg Businessweek

İLGİLİ HABERLER