Teknoloji

Nortel yöneticilerinin basit şifreleri nedeniyle 10 yıl boyunca korsanların hedefi olmuş

Bir zamanların telekomünikasyon devlerinden olan Nortel Networks uzun yıllar Çin’deki bilgisayar korsanlarının saldırısına maruz kalmış. Korsanlar neredeyse on yıl boyunca şirketin önemli bilgilerine erişme imkânı bulmuş. Korsanlar şirkete ait web sitelerine meşru yollardan erişiyormuş gibi göründüğü için herhangi bir yanlış durumun tespit edilmesi zor olmuş. Korsanların tek ihtiyaç duyduğu şirket yöneticilerinin şifrelerini çözmekmiş.

Geniş alana yayılmış ve uzun zaman süren bu sızma aktivitesi Wall Street Journal tarafından ortaya çıkarıldı. Eski bir Nortel çalışanı olan Brian Shield konuyla ilgili bilgileri gazeteye göndermiş. Habere göre korsanlar teknik dokümanlar, Ar-Ge raporları, çalışan e-posta adresleri ve iş planları gibi şirket içi verilere 2000 yılından beri erişmekteymiş.

Bu sızma işlemi nihayet farkedilmiş, yöneticiler şifrelerini değiştirmiş ve bir araştırma başlatılmış. Ne var ki, problemin kaynağını tespit etmek için çok fazla adım atıldığı söylenemez. Herşeyden öte, problemin kaynağını tek bir kişiye veya gruba indirgemek bu saatten sonra zor olabilir. 10 yıl süren bu veri sızdırma olayının sonunda ne kadar zarar meydana geldi, bu da bilinmiyor.

İlgili – PC Mag

 

İLGİLİ HABERLER