Teknoloji

Nortel WiMAX işinden tamamen çıktı, LTE’ye odaklandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nortel-250-x-59İki hafta önce iflas başvurusunda bulunan Kanadalı telekomünikasyon şirketi Nortel, elde kalan WiMAX donanım bölümünü de elden çıkararak WiMAX işinden tamamen çıkıyor. Sabit ve mobil genişbant ürünleriyle hizmet veren Alvarion şirketi Nortel’in WiMAX bölümünü devraldı.

Nortel sabit WiMAX şebekelerine (802.15-2004)  ilk adım atan ve yeni nesil WiMAX (802.16e ya da 802.16-2005) ağlarının geliştirilmesinde aktif rol oynayan bir şirketti. Buna rağmen şirket WiMAX üzerine çalışan Ar-Ge bölümünü geçtiğimiz Haziran ayında lağvetmiş ve Alvarion ile işbirliği yaparak sadece mevcut müşterilerine donanım sağlama yoluna gitmişti. Bu son hamle ile birlikte Alvarion Nortel’in WiMAX ürün serisini devralmış oldu, ancak zaten Nortel’in WiMAX donanım pazarında oldukça küçük bir payı kalmıştı.

Nortel daha önce söylediği ve dün tekrarladığı gibi LTE adı verilen dördüncü nesil mobil iletişim teknolojisine odaklanıyor. LTE gelecekte birçok mobil operatörün tercih edeceği bir protokol olacak gibi görünüyor.

WiMAX en çok ABD’de ve Güney Kore’de kullanılıyor. Clearwire adlı şirket Clear adını verdiği servisi 100 milyonun üzerindeki insana iki sene içerisinde sunmak için milyarlarca dolar harcama yaptı. Nortel halihazırdaki WiMAX projelerinin hemen hemen hiçbirinde rol oynamadı. Çoğu proje Intel, Motorola, Samsung gibi şirketler tarafından üstlenildi.

İlgili — CNN Money

İLGİLİ HABERLER