Teknoloji

Nokia’nın yeni dokunmatik ekran planları

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Teknoblog.com – Nokia 5800 XpressMusic ile adım attığı dokunmatik ekranlı telefonlar alemine üç yeni telefonla daha da ısınacak. Nokia içerisinde yayınlanan bir bültende, cihazların tasarımlarının hazır olduğu belirtilirken, bu üç cihazdan ikisinin ana hatlarının bu yıl sonundan önce hazır olacağı söyleniyor.

IP08 kod adlı ilk cihaz geniş bir ekrana sahip, “Naviscroll” adı verilen bir arayüzü de bulunuyor. 5 megapiksellik kamera, GPS, ve Wi-Fi gibi özellikleri var. İkinci model Ivalo kod adlı ve bu yıl sonunda bitirilmesi bekleniyor. 3.5 inçlik dokunmatik ekranın ve 32 GB’lık dahili flash hafızanın bulunacağı cihazda IP08’dekine benzer özellikler bulunacak. Eitri adı verilen diğer bir cihazın ise 2009’un başlarında tamamlanması bekleniyor. Bu cihazda da 3.5 inçlik ekran ve 8 GB’lık depolama kapasitesi olacak. Bunun yanında basınca karşı duyarlı sistem, dokunmatik kontrol sistemi ve GPS’ten bağımsız olarak yön bulmaya yarayacak bir pusula bulunacak.

Bu dokunmatik cihazların yanı sıra kayar kapaklı bir E75 ve “Corolla” kod adlı, yarı QWERTY tasarımlı, 8 megapiksel kameralı ve 3 inçlik ekranlı bir cihaz da çıkacak olanlar arasında.

Nokia’nın dahili bülteninde cihazların ne zaman duyurulacağı ya da ne zaman satışa çıkacağı hakkında bir ipucu verilmezken, 2009’dan önce çıkmasının imkansız olduğu biliniyor. Nokia genellikle tanıtımlarını Mobile Word Congress etkinliğinde gerçekleştirir. Bu etkinlik önümüzdeki sene 16 Şubat’ta başlayacak, yani önümüzde yaklaşık üç ay bulunuyor.

Bu yol haritası, üzerinde bir değişiklik yapılmadığı takdirde Nokia’nın dikkatini biraz daha dokunmatik ekranlı telefonlara yönelteceğinin bir göstergesi. Keza Nokia bu alanda biraz geç kaldı. İlk ürünü 5800 XpressMusic’i Apple iPhone’u kitlelere duyurduktan iki sene sonra tanıttı.

İLGİLİ HABERLER