Teknoloji

Nokia’nın tek polikarbon plastik kalıptan üretilen Nokia N9 ve Lumia telefonlarının yapım hikayesi

Nokia’nın ilk olarak Nokia N9 ile birlikte ortaya çıkan tek bir polikarbon plastik kalıptan üretim süreci daha sonra Nokia Lumia 800 ve Lumia 900 gibi cihazlarda da karşımıza çıkmıştı. Birkaç ay önce test ettiğimiz Nokia N9’un malzeme kalitesini ve tasarımını çok beğendiğimizi, telefonun tasarımıyla favori cihazlar listemizin üst sıralarında yer aldığını belirtmiştik.

Nokia’nın bu tasarımının arkasındaki ekipten olan ve Nokia’da renk ve materyal tasarım uzmanı olarak çalışan Tiina Aarras şirketin tek kalıp polikarbon plastik telefon üretim sürecini Nokia Conversations resmi bloguyla paylaşmış. Aarras, Nokia N9 ve Lumia serisi cihazlarda kullanılan bu tasarımın arkasında iki yıllık bir çalışmanın yattığına dikkat çekiyor. Bu cihazların sahip olduğu malzemenin özelliği, sadece yüzeyinin değil, her bir parçasının aynı renkle boyanmış olması. Yani, telefonun kasasını çizdiğinizde diğer telefonlardaki gibi bir boya çiziği meydana gelmiyor, altta yine aynı renk materyalin bulunduğunu görüyorsunuz.

Nokia N9, Lumia 800 ve Lumia 900’ün renkleri için de uzun bir araştırma yapılmış ve sonunda baskı tekniğinin temel renkleri olan siyah, cam göbeği, küpe çiçeği ve sarı renkler seçilmiş. Ancak görüyoruz ki, sonrasında sarı renk elenmiş. Şu an bu cihazlar üç farklı renkle sunulmakta. Aarras küpeçiçeğini provokatif, cam göbeğini klasik ve taze, siyahı se hem klasik hem de saf olarak nitelendiriyor. Bu arada Nokia N9’un beyaz renkli versiyonunda da siyah-beyaz baskı tekniğinden etkilendiklerini, beyaz kasayla siyah ekranın zıtlığının iyi bir ikili oluşturduğunun altını çiziyor Aarras.

Belirlenen renk tonlarının yakalanması ve bu rengi taşıyan polikarbon plastik kalıpların elde edilmesinde ise kimyagerler ve boya tedarikçileriyle birlikte çalışılmış. Doğal olarak sürecin en zor kısmı da burasıymış. Sonuç olarak, bu uzun, sabırlı ve zorlu çalışmaların sonucunda şu anda hayranlık yaratan tasarımda ve renkte telefonlar ortaya çıkmış.

İlgili – Nokia Conversations

İLGİLİ HABERLER