Teknoloji

Nokia’nın SEC dosyası tüm riskleri gözler önüne serdi

Nokia’nın SEC’e sunduğu, oldukça geniş kapsamlı son dosyası fazla sayıda sıkıcı rakam barındırıyor. Ancak bütün bu rakamların içinde ilgi çekici bir kaç kısım da mevcut. Detayları vermeden evvel, SEC’nin ülkemizdeki Sermaye Piyasası Kurulu’nun Amerikan versiyonu olduğunu belirtelim. Dosyada Nokia’nın Windows Phone’a geçiş sürecine dair kaygıları ve geleceğe yönelik bazı ifadeleri dikkat çekiyor.

Windows Phone’u ana işletim sistemi haline getiren Nokia’nın, Windows Phone’un piyasadaki rakiplerini yakalama konusunda yavaş kalmasından ötürü mutsuz olduğu dosyada açıkça görülüyor. İşletim sisteminin pazarda beklenen tutunmayı bir türlü sağlayamadığı ve son iki ayda bir miktar gerileme yaşadığı da ayrıca belirtilmiş. Nokia tarafından kullanılan bu ifadeleri, Windows Phone’lu cihazların ilk 3 ayda 1 milyonun çok az üstünde satmasının ardından yaşanılan hayal kırıklığının itirafı olarak görmek de mümkün. Nokia’nın yıllar boyunca kullandığı işletim sistemi olan Symbian’ın da beklenenden daha hızlı bir biçimde gerilemesinin Nokia cephesinde moralleri bozduğu görülüyor. Şirket yetkilileri bu düşüşü beklediklerini, ancak bu hızda beklemediklerini raporda dile getirmiş.

Raporun diline bakıldığı zaman oldukça samimi ifadelerin kullanılması dikkat çekiyor. Şirket, Windows Phone’a geçiş planına dair şüphelerini açıkça dile getirmekten çekinmemiş. Nokia’nın hedefleri konusunda açık ve gerçekçi olması bu piyasada pek kolay rastlanan bir şey değil.

Son olarak Standard & Poor’s Nokia’nın kredi notunu BBB-‘ye düşürdü. Bütün bu olumsuz havaya rağmen, Windows Phone sürecinin henüz ilk günlerinin yaşandığı ve Windows Phone 8’in de yakında yayınlanacağı düşünüldüğünde, Nokia’nın her şeyi tersine çevirmek için fazlasıyla zamanı var gibi gözüküyor.

İlgili – Nokia

İLGİLİ HABERLER