Teknoloji

Nokia’nın patent başvurusu PureView teknolojisinin daha küçük boyutlarla sunulabileceğini işaret ediyor

Nokia grafen temelli kamera sensörlerine yönelik çalışmalar yapıyor. Bu sensörler mevcut CCD ve CMOS sistemlere göre daha küçük ve ucuz olmasıyla dikkat çekiyor. Üstelik bu teknoloji sayesinde yüksek çözünürlük ve kalite vadeden PureView modelleri de cebimize rahatlıkla sığacak hâle gelebilir. “Fotonların Algılanması” başlıklı bir patent başvurusu Nokia’nın renk filtreleriyle birden fazla grafen katmanını tanımlıyor yığın hâline getirmesi anlatılıyor, her bir yoğun tek bir pikseli temsil ediyor.

Kırmızı, yeşil ve mavi dalga boyları için üç renk filtresinin kullanımıyla birlikte grafen sensörün tam renkli normal bir piksel oluşturmasına izin veriliyor. Bu, düşük ışık koşullarında şu anki Nokia telefonlarında kullanılan CMOS yaklaşımından daha verimli olabilir. Çünkü tek bir grafen katmanı ışığın sadece yüzde 2.3’lük bir kısmını geçiriyor. Öte yandan grafen bazlı sistem geleneksel kamera sensörlerine göre ışığı katmanlar arasından geri yansıtması sayesinde ışığa karşı daha duyarlı olabilir, bu da yansıyarak geri dönen ışığı kullanmak için ikinci bir fırsat verir. Bu da ışık algılama verimliliğinin iki kat artması anlamına geliyor. Neticede, patent başvurusunda resmedilen kamera sensörünün üretimi daha kolay ve ucuz, üstelik bu sensör mevcut versiyonlara göre da daha küçük ve ince, bu sayede daha geleneksel fotoseller için de ön güçlendirici işlevini görüyor.

Nokia’nın 808 PureView cihazında kullanılan PureView teknolojisi büyük boyutlu bir sensörün yüksek kaliteli bir optik elamanla ve yazılım çözümleriyle birleşimiyle hayata geçirilmişti. Örnekleme yapılarak birden fazla pikselden elde edilen veriler birleştirilerek daha detaylı ve gerçekçi bir resim elde ediliyordu. Ne var ki, bu tarz büyük sensörler şimdilerde daha fazla talep gören kompakt veya ince akıllı telefonlar için uygun değil. İşte patent başvurusuyla resmedilen bu teknoloji sayesinde daha düşük çözünürlüklü sensörlerle bile yüksek kalitenin yakalanması hedefleniyor.

Eğer Nokia grafen sensörlerini iyileştirip onları piyasaya sürülebilri hâle getirirse, büyük olmayan cihazlarda da yüksek megapiksel sayılarına ulaşmak mümkün olacak. Ne var ki, Nokia’nın geliştirme sürecini ne zaman tamamlayacağı henüz belli değil, bu nedenle söz konusu teknolojiyi barındıran cihazlar için daha beklemek gerekiyor.

İlgili >> WP Central

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER