Teknoloji

Nokia’nın ilk dokunmatik telefonu: 5800 XpressMusic

Teknoblog.com – İşte söylentiler sonunda gerçeğe dönüştü: Nokia’nın iPhone katili telefonu huzurlarınızda… Biz böyle adlandırsak da Nokia’nın böyle bir niyeti yok. Nokia’nın ilk dokunmatik ekranlı cep telefonu orta sınıf bir S60 akıllı telefonu aslında. N serisi yerine XpressMusic serisi bu telefon için uygun bir sınıf olarak görünmüş.

5800’ün ana ekranında en sık aradığınız dört kişiye yer veriliyor. Ayrıca bu ekranda bulunan beyaz merkez tuşuna basarak Symbian’a gidebilir, ya da ekranın sağ üst bölümüne dokunarak medya barını açabilirsiniz. Bu medya barında müzik, fotoğraf galerisi, internet gezgini gibi bağlantılar bulunuyor.

Telefonu yatay konuma çevirdiğinizde, cihazın içerisindeki hareket algılayıcısı komut veriyor ve Symbian ikonları da 90 derece dönerek yatay konuma uygun hale geliyor. Dokunmatik ekran oldukça hassas ancak bazı durumlarda ekrana biraz daha fazla basmak gerekebiliyor.

Yatay konumda bile, 3.2 inçlik ekran size biraz sıkışık gelebilir. Bu durum özellikle yazı yazmada ve fotoğraf menülerinde geçerli. Bu durumlar için de bir tane stylus kalem cihaza iliştirilmiş, cihazın hemen arka kısmındaki yuvasında acil durumlar için bekliyor. Menüler oldukça basit ve anlaşılır yapılmış, menüler içerisinde dolaşırken fazla oyalanmıyorsunuz.

Müzik ve kamera bölümleri dokunmatik ekranın nimetlerinden güzel bir şekilde faydalanıyor, bunda 640×360 yüksek çözünürlüklü ekranın payı da yok değil. 3.2 megapiksellik, dual LED flaşlı kamera oldukça sağlam bir performans sergiliyor, her ne kadar özel bir makro modu bulunmasa da… Dahili hafıza 81 MB ile sınırlı tutulmuş, ancak cihazın kutusundan çıkan 8 GB kapasiteli hafıza kartı (bu arada 16 GB’a kadar hafıza genişletme desteği sunuluyor) ile yer sorununuz olmayacak. 3.5 mm’lik standart kulaklık girişinin bulunduğu telefonu istediğiniz kulaklıkla kullanabilirsiniz.

iPhone’dan farklı olarak 5800’de flash desteği de bulunuyor. Bu sayede YouTube ya da diğer video sitelerindeki videoları dilediğiniz yerde telefonunuzdan izleyebilirsiniz. Ancak incelemeye tabi tutulan telefondaki web gezgini sayfaları gezerken biraz yavaş çalışıyor gibi…

Sonuç olarak, 5800 XPressMusic Nokia’nın dokunmatik ekran dünyasında yapacakları konusunda oldukça fazla şey vaat eden bir ilk adım olma özelliğini taşıyor. Cihazı kendi gözlerinizle görmek için Stuff.tv sitesinde yer alan inceleme videosuna da göz atabilirsiniz.

İnceleme yazısı ve fotoğraflar stuff.tv sitesine aittir.

Galeri: Nokia 5800 XpressMusic


Video: Nokia 5800 XpressMusic

İLGİLİ HABERLER