Manşetler

Nokia’nın ikinci çeyrek mali sonuçları açıklandı, Lumia satışları yüzde 32 yükseldi

Yeniden yapılanma sürecindeki Nokia’nın çeyrek sonlarında açıkladığı mali sonuçlar pek çok kişi tarafından merakla bekleniyor. 2013’ün ikinci çeyreğinin tamamlanmasıyla beraber çeyreğe ait rakamları açıklayan Nokia, yıllık bazda nispeten daha düşük gelir kayıpları açıklayarak işlerin dengeye kavuşmakta olduğunun işaretini verdi. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 824 milyon avro zarar açıklayan şirket, 2013’ün ikinci çeyreğinde bu rakamı 115 milyon avroya indirmeyi başardı.

nokia-logo-bina

Şirketin kaydettiği bu ilerlemede Windows Phone 8 işletim sistemli Lumia serisi telefonların satış performansı önemli bir rol oynuyor. Yılın ikinci çeyreğinde 7.4 milyon Lumia serisi akıllı telefon satan Nokia, yıllık bazda Lumia satışlarını yüzde 32 oranında artırmayı başardı. Akıllı cihaz biriminin net satış gelirinin 1.5 milyar avrodan 1.1 milyar avroya gerilemesi bu satışların daha çok giriş ve orta seviye telefonları kapsadığını gösterse de, yaşanan bu artışın mobil işletim sistemi pazarında üçüncülük mücadelesi veren Microsoft ve Nokia için pozitif bir anlam taşıyor.

Nokia’nın Windows Phone cihazlarının satış rakamlarının artmasıyla birlikte Windows Phone işletim sistemi pazarında BlackBerry’yi altına almayı başarmıştı. Kullanıcıların işletim sistemi tercihinde uygulamaların oynadığı rol düşünülünce popüler uygulamaların sayısının artması durumunda Windows Phone işletim sistemli Nokia cihazların satış rakamının da yükselmesi öngörülüyor.

Klasik cep telefonlarındaysa işler Nokia için pek parlak gözükmüyor. Cep telefonu satışından elde edilen gelir bir yıl önceye göre yüzde 39 azalarak 2.2 milyar avrodan 1.4 milyar avroya geriledi. Nokia kendisi açısından pek de sürpriz olmayan bu durumun etkilerini azaltmak için oluşan boşluğu Asha serisi ve uygun fiyatlı Lumia cihazlarıyla doldurmayı planlıyor.

Sonuçları değerlendiren Nokia CEO’su Stephen Elop da çeyreğin sonuna doğru Asha 501’in sevkiyatına başladıklarını ve 100 dolar altındaki pazara tasarım ve kullanıcı deneyimi bakımından yeni bir soluk getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu fiyat kategorisinde gerçekleştirdikleri yenilikler için tüketicilerden son derece olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen CEO, cep telefonu biriminin bu alandaki teklifleri ve rekabet yeteneğini geliştirecek cihazlar üzerine çalışmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Lumia serisinin performansından da bahseden Elop, ekibin yeni üyelerinden uygun fiyatlı Lumia 520’nin Çin, Fransa, Hindistan, Birleşik Krallık, ABD gibi pazarlarda gösterdiği performansın kendilerini memnun ettiğini belirtti ve şirketin geçtiğimiz hafta tanıttığı Lumia 1020’den de benzer bir performans beklediklerini ifade etti. Lumia serisinin ikinci çeyrekte 7.4 milyon satış rakamına ulaşarak ekosistemin yükselen momentumunu ortaya koyduğunu söyleyen CEO, üçüncü çeyrekte yeni Lumia telefonlarının akıllı cihazlar biriminin gelirlerine önemli bir katkı yapacağını sözlerine ekledi.

İlgili >> Nokia

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER