Teknoloji

Nokia’nın 2011 ilk çeyrek mâli raporu açıklandı, akıllı telefon pazar payı yüzde 26’ya geriledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia sadece Microsoft ile altına imza koyduğu anlaşmayı açıklamadı, aynı zamanda geride kalan ilk çeyreğe ait mâli raporunu da paylaştı. Şirkette durumun pek parlak olduğu söylenemez.

Akıllı telefon pazarında geçen yıl aynı dönemde yüzde 41 olan, geçtiğimiz ocak ayında da yüzde 31’e düştüğü belirtilen Nokia’da düşüş sürmüşe benziyor. Finlandiyalı şirket şu anda akıllı telefon pazarının yüzde 26’sını elinde bulunduruyor. Operasyon kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 azalmış görünüyor. Şirket 2011’in ilk çeyreğinde 2010’un ilk çeyreğine göre yüzde 1 oranında daha fazla telefon satmayı başarmış, ancak satılan 108.5 milyon cihaz bir önceki çeyreğe göre yüzde 18 daha düşük bir hacmi temsil ediyor.

Nokia’nın tepe yöneticisi Stephen Elop ilk çeyreği sıkı olarak tanımlarken ikinci çeyreğin daha mücadeleci geçeceği yönünde uyarıda bulunuyor. Japonya’da yaşanan doğa felaketinin, bileşen desteği ve lojistik anlamında, ikinci çeyrekte etkisini daha güçlü şekilde hissettireceği belirtiliyor. Yine de, bu durum Nokia’yı pek fazla etkilemeyecek gibi çünkü şirket yeni ürünlerinin büyük bir kısmını yılın ikinci yarısında piyasaya çıkarmayı hedefliyor.

Elop, Nokia’nın 2011 yılı için belirlediği cep telefonları ve Symbian tabanlı akıllı telefon planından ümitli görünüyor. Keşke, Windows Phone ya da MeeGo da bu plan içinde yer alıyor olsaydı. O zaman işler daha rahat olabilirdi.

İlgili – Nokia
İlgili – Nokia (PDF)

İLGİLİ HABERLER