Teknoloji

Nokia’dan toplam 45 patentin ihlali gerekçesiyle HTC, RIM ve Viewsonic’e dava

nokia-n9-inceleme-00001

Nokia yaptığı bir açıklamayla HTC, RIM ve Viewsonic’i Almanya ve ABD’de patent ihlâli nedeniyle mahkemeye verdiğini duyurdu. Toplam 45 patent ile ilgili olarak çeşitli davalar açıldı. Nokia davaya konu olan patentlerin endüstri standartları olmadığını, kendine ait olan teknolojilerle ilgili olduğunun altını çizdi.

Nokia’nın patentleri anten, radyo, güç yönetimi gibi donanım özelliklerinin yanı sıra çoklu görev, navigasyon, yazılım mağazaları, mobil ortamda e-posta eklerini alma, sohbet şeklinde mesaj görünümü, dinamik menüler ve çeşitli veri şifreleme tipleri gibi yazılım özelliklerini kapsıyor. Gündemdeki patentler bu davaları Nokia’nın Apple ile uzlaşmayla sonuçlanan davasından daha farklı kılıyor. Apple ile yaşanan yasal anlaşmazlık FRAND şartları altında lisanslanması gereken endüstri standartlarıyla ilgili patentleri de içeriyordu. Bildiğiniz gibi açık, makul ve adil olarak nitelendirebileceğimiz FRAND şartları son zamanlarda patent davalarında karşımıza sıklıkla çıkan terimler oldu.

Nokia’nın HTC, RIM ve Viewsonic’in söz konusu patentleri ihlâl ettiğini ispatlaması için önünde daha zorlu bir yol var. Ancak şirket yola çıkmadan önce tüm hesapları yapmış ve stratejisini belirlemiş olmalı. Şirket geçtiğimiz yıl yukarıda da belirttiğimiz gibi Apple ile sürmekte olan yasal anlaşmazlıkta uzlaşmaya gitmiş ve Apple’dan 430 milyon avro ödeme almıştı. Bu, şirketin kasasına önemli bir katkı yapmış, etkisi çeyrek rakamlarına yansımıştı. Finlandiyalı şirket bu yeni hamlesiyle benzer bir amacı da taşıyor olmalı.

İlgili – Nokia

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER