Manşetler

Nokia’dan Qt’nin geleceğiyle ilgili açıklamalar

Nokia’nın Microsoft ile anlaşması ve Windows Phone 7’yi temel akıllı telefon platformu olarak belirlemesi Qt platformunun geleceğiyle de ilgili olarak bazı soru işaretlerine neden oldu. Qt ekosisteminin direktörü Daniel Kihlberg Qt’nin resmi bloguna bir yazı yazarak kafalardaki soru işaretlerini gidermeye çalıştı.

Nokia’nın 200 milyon Symbian kullanıcısını elinde tutmasının hayati derecede önem taşıdığını belirten Kihlberg gelecek yıllarda 150 milyon daha Symbian satışının hedeflendiğini vurguladı. Nokia ilk MeeGo cihazını 2011 yılında satışa sunacak. Qt ekosistemiyle bağlantılı olan MeeGo gelecekte açık kaynak kodlu bir proje olarak yaşamayı sürdürecek. Gelecek aylarda çıkacak Qt Quick ve Qt SDK 1.1 araçları ile birlikte şu anda sayısı 400 bini bulan  Qt geliştirici kitlesinin büyüyeceğini uman Kihlberg bu platformun toplulukla birlikte büyüdüğünü ve topluluk büyüdükçe yenilikçilik hızının da artacağına inandığını ortaya koydu.

Nokia’nın Qt’yi kullanan on binlerce şirketten sadece bir tanesi olduğunu belirten Kihlberg, Qt geliştiricilerine iş vermeye devam edeceklerini ve gelecekte de Qt’yi geliştirip genişletmeye devam edeceklerini vurguladı. Dreamworks’ün tüm dahili animasyon araçlarını Qt tabanlı hâle getirdiğini ve “Mega Mind” veya “Dragonunuzu Nasıl Eğitirsiniz?” gibi filmleri Qt ile geliştirdiğini örnek vererek de Qt’nin farklı kullanım alanlarını ortaya koydu.

Kihlberg’e göre Qt’nin popülaritesi giderek artıyor. qt.nokia.com adresinden 2010 yılı süresince 1.5 milyondan daha fazla indirme yapılırken bu rakam 2009’daki rakamın hemen hemen iki katı kadar. Bu arada Qt, Windows Phone 7’ye bağlanmayacak. Hazır bir ekosisteme girişin önemli avantajlarından bir tanesi hazır bir araç mekanizmasının bulunması. Nokia ve Microsoft, Qt’yi Windows Phone 7’nin oturmuş düzenine katmak istemediği için Qt ile geliştirilen uygulamalar Windows Phone 7 ile uyumlu olmayacak. Ancak Nokia fazla sayıda Windows Phone 7 cihazı satıp elini kuvvetlendirirse o zaman Microsoft ile tekrar anlaşma masasına oturup Qt’nin WP7’ye bağlanmasına sağlayabilir.

Her ne kadar Nokia akıllı telefonlarda stratejik yönünü değiştirmiş olsa da, Qt’yi ilgilendiren  tablet ve PC gibi birçok elektronik cihaz bulunuyor. Qt araçlarını öğrenen kişiler bu cihazlar için de uygulama geliştirebilirler.

İlgili – Nokia Conversations

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER