Teknoloji

Nokia’dan MeeGo arayüzü için yeni güncellemeler

Nokia gizli gizli MeeGo cihazları için güncellenmiş bir kullanıcı arayüzü hazırlıyor. Qt Quick için kullanıcı arayüz bileşenleri geliştirmekten sorumlu Qt geliştiricilerinin belirttiğine göre bu MeeGo değişiklikleri şimdilik genel kullanıma sunulmayacak.

MeeGo kullanıcı arayüzünün tamamlanmaya yakın hâle gelmeye başladığı şu günlerde alınmış olan bu karar ilginç. Nokia da MeeGo ile ilgili bir yol haritası açıklamış değil. Yine de, yaklaşan MWC 2011 ve yeni CEO Stephen Elop’un şirketin önümüzdeki döneme yönelik stratejilerini açıklamak üzere ilk kez sahne alacağı etkinlik öncesinde, Barselona’da birşeylerin belli olacağını düşünmekten kendimizi alamıyoruz.

Qt/QML Ürün Yöneticisi Henrik Hartz’a göre, kapanan operasyonlar işle ilgili nedenlerden kaynaklanıyor ve bu durum Nokia’nın MeeGo genel kullanıma hazır durumu gelinceye kadar bu platforma yönelik geliştirme çalışmalarında üçüncü parti yazılımcıları odak dışına ittiği anlamına gelmiyor. Kullanıcı arayüzündeki değişikliklerin temeli bilinmiyor, ancak Nokia’nın MeeGo cihazları için önemli derecede güçlü donanımları denemekte olduğuna inanılıyor. MeeGo cihazlarının Symbian cihazlarındaki gibi orta seviye donanımları kullanmayacağı tahmin ediliyor.

MeeGo’nun erken evre kullanıcı arayüzü Nokia N9 olarak adlandırılan ve henüz resmiyet kazanmayan bir cihazda gözler önüne serilmişti. Şirket daha sonra dinamik kullanıcı arayüz bileşenlerine yönelmişti. Aralık 2010’daki LeWeb 2010 konferansında konuşan Nokia’nın tasarımdan sorumlu kıdemli yöneticisi Marko Ahtisaari “cihazlarımızı tek elle daha iyi kullanabilmek için değil, onların bizim dikkatimize gereksinim duymadan daha iyi çalışabilmeleri için uğraşıyoruz” şeklinde bir cümleyle uğraştıkları işi özetlemişti. Güncellenmiş kullanıcı arayüzünün sadece akıllı telefon ölçeğindeki cihazlara değil, tabletlere de uygulanabilir olması bekleniyor.

İlgili – Nokia Qt Labs

İLGİLİ HABERLER