Manşetler

Nokia’da donanım önce gelir, yazılım onu takip eder

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Eski bir Nokia yazılım mühendisi Daring Fireball sitesinin editörü John Gruber’e bir e-posta göndererek , Finlandiyalı telefon üreticisinin üst sınıf akıllı telefon pazarında rekabet etmekte neden zorlandığı konusunda bazı açıklamalarda bulunmuş:

“Problem şu: Nokia’da donanımın kuralları geçerlidir. Yazılım Nokia içindeki yazılım grupları tarafından geliştirilir, daha sonra ise donanım grubuna aktarılır. Bu grup da hangi yazılımın cihaza gireceğini ve cihazın hangi ortamda çalışacağını belirler. Tüm takvimler donanıma göre oluşturulur. Onlara herşeyin mükemmel çalıştığı, tek yapmaları gerekenin kullanılabilir bellek miktarını azaltmak gibi işlerin olduğu çok kod sağladık. Ancak işler sahada iyi gitmeyince suçladıklar ilk şey yazılım oldu.”

Nokia’nın kibirliliği iPhone’un güçlü yanlarını bir listeye döküp bu platformun gelecekte başarısız olacağına dair iddiasıyla da açıklanabilir. Üstelik söz konusu liste iPhone 3GS’in lansmanı sırasında oluşturulmuş. iPhone’un başarısı ise sürüyor. İlginç olan nokta ise Nokia’nın yukarıdaki tutumunu aynı şekilde sürdürmesi. Tasarım şefi Marko Ahtisaari geleceğin MeeGo’ya ait olacağını söylüyor, ancak bu yeni platformu bu seneki Nokia World’de görmek isteyenler hayalkırıklığına uğradılar. Gruber ise meseleye Nokia’nın hazır ve nazır bir sistem olan Android veya yakında her yerde göreceğimiz Windows Phone 7’yi tercih etmesi gibi bir fikir ortaya atarak daha farklı bir boyut katıyor. Aslına bakarsanız her iki seçim de şu an için mantıklı gelmiyor. Nokia’nın gururu Microsoft’un sıkı teknik özellik gereksinimlerini ya da başka bir Android’li telefon üreticisi hâline gelmeyi kaldırmayabilir. Ancak oldukça hızlı bir şekilde ilerleyen pazarda bugünün iyi bir akıllı telefon yazılım platformu yarın mükemmelden de daha öte bir hâle gelebilir. Eğer Nokia’nın başında Olli-Pekka Kallasvuo kalmaya devam etseydi, Nokia’nın geleceğine biraz daha karamsar bakılabilirdi, ancak şimdi geminin dümenine yazılımdan anlayan eski bir Microsoft yöneticisi geçtiği için Nokia akıllı telefon pazarında altın günlerini yaşayabilir.

İlgili – Daring Fireball

İLGİLİ HABERLER