Manşetler

Nokia X Android telefon hakkında bilmek istediğiniz her şey

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia’nın da artık Android telefonu var. Lumia ve Asha Touch serisinin arasına yerleştirilen Nokia X ailesiyle gelişmekte olan pazarlara dokunmatik ekran deneyimi Android uygulamalarıyla birlikte sunulmuş olacak. Serinin ilk üyelerinden bir tanesi olan Nokia X, 89 avroluk vergiler hariç yurt dışı satış fiyatı sayesinde tüketicilere Android deneyimine uygun fiyatlarda sahip olma fırsatı sunacak.

nokia-x-android-6

Nokia X tasarım anlamında Finlandiyalı şirketin tasarım çizgilerini sonuna kadar yansıtıyor. Bununla birlikte Microsoft’un bulut çözümü ve servisleri, Android uygulamalarıyla birlikte akıllı telefon deneyimi arayan gelecek bir milyar insanı hedefliyor.

İçeride 1 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemci, 512 MB RAM,  4 GB dahili hafıza, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası yer alıyor. 4 inç 800 x 480 ekran IPS LCD dokunmatik özelliğe sahipken, arkadaki 3 megapiksel kamera sabit odakla iş görüyor. Ne yazık ki, bu düşük profilli kameraya LED flaş da eşlik etmiyor. Nokia X’in değiştirilebilir kapakları yeşil, siyah, beyaz, sarı, cam göbeği ve kırmızı gibi renklerle özelleştirme kapısını sonuna kadar aralıyor. 115.5 x 63 x 10.4 mm.’lik boyutlara sahip olan bu telefon aynı zamanda 128.66 gr. ağırlığıyla ortalamalar dahilinde geziniyor. 3G desteği mevcut, ancak LTE şebekeleriyle kullanılamıyor.

nokia-x-android-240214-1Nokia X’i ilginç kılan en önemli nokta Nokia X Yazılım Platformu ile çalışması. Nokia, bu platformu geliştirmek için Android 4.1.2’yi almış ve bunu Lumia Windows Phone ve Asha Touch serisi akıllı telefonların kullanıcı arayüzünden izler taşıyacak şekilde özelleştirmiş. Sonuçta bu ikisinin ortasına oturacak yeni bir yazılım deneyimi çıkmış. Google’ın Haritalar ve Gmail gibi uygulamaları yerine Nokia ve Microsoft’un sunduğu alternatifler eklenmiş. Sonuç olarak Nokia X’te HERE Haritalar navigasyon uygulaması, Mix Radio, Skype, Outlook ve 7 GB’lık ücretsiz depolama alanı sunan OneDrive bulunuyor.

Ana ekran yeniden boyutlandırılabilir canlı kutucukları ve bileşenleriyle Windows Phone’un başlangıç ekranını andırıyor. Ayrıca klasör desteği ve aşağı doğru sürüklenerek açılabilir bildirim çubuğu da telefonda mevcut. Bu tepsi içinden Wi-Fi ve Bluetooth gibi ayarları yapmak mümkün oluyor. Nokia X’in çift SIM kart desteği de bulunuyor.

Nokia’nın Fastlane adını verdiği, sola sürüklendiğinde açılan bölüm ise Asha Touch serisinden ödünç alınmış. Burada gelen tüm bildirim ve uyarılar yer alıyor. Ayrıca burası açık olan son uygulamalar arasında geçiş yapmayı sağlayan bir bölüm olarak da işliyor. Ayrıca Asha’nın üstüne ek olarak buradan gelen son bildirimlere cevap verilebiliyor; mesajlara cevap yazma, çalan şarkıyı kontrol etme gibi işler gerçekleştirilebiliyor. Liste içinde yaklaşmakta olan takvim kayıtları da bulunuyor.

Nokia X Google tarafından sertifikalandırılmış bir cihaz olmadığı için Play mağazasına erişim bulunmuyor. Nokia bunun yerine kendi Nokia Mağaza’sını eklemeyi uygun görmüş. Ayrıca Amazon, Yandex ve bunun gibi diğer üçüncü taraf Android uygulama mağazalarından da uygulamalar indirilebiliyor. Ayrıca dosya yöneticisi sayesinde SD kart üzerinden de Android uygulamaları yüklenebiliyor.

nokia-x-android-240214-2Nokia, kendi sunduğu Mağaza içinde her türlü uygulamanın bulunabileceği noktasında güvence veriyor. Bunun için yazılımcıların Android uygulamalarını Nokia X platformuna hızlıca uygun hâle getirmesi için gerekli adımları atmış. Mevcut Android uygulama ve oyunlarının önemli bir kısmı Nokia X’te kullanılabiliyor. Buna ek olarak Nokia’nın üç özel API’si bulunuyor. Bildirimler, konum ve uygulama içi satın alma gibi senaryolarda Nokia X uyumluluğu için Nokia’nın API’larından yararlanmak gerekiyor.

Android geliştirici araçlarının tümü de destekleniyor. Nokia’nın sunduğu basit eklenti sayesinde tüm yeni API’larını da kullanılabilir hâle getiriyor ve Nokia’ya özel bu versiyonlar Google versiyonlarıyla bir arada, aynı uygulama paketi içinde düzgün çalışacak şekilde bulunabiliyor.

Nokia, uygulama içi satışların Nokia Mağaza’ya uygulama ekleme konusunda yazılımcıları cezbedecek nokta olacağını umuyor. Ayrıca Nokia X ailesinin potansiyel hedef kitlesinin de çekici bir unsur olacağını düşünüyor. Gelişmekte olan ülke pazarlarındaki kullanıcıların birçoğu mağaza hesaplarında kredi kartı bilgisi tutmuyor. Bu noktada Nokia’nın dünya çapında altmışın üstünde pazarda faaliyet gösteren 160’tan fazla operatörle faturalandırma öne çıkıyor.

nokia-x-android-240214-5Uygulamaları önce deneyip sonra satın alma da Nokia Mağaza’nın önemli bir unsuru arasında olacak. Deneme süresi boyunca uygulamanın kullanımı zamanla veya açılma sayısıyla sınırlandırılacak. Uygulamaları beğenen Nokia X kullanıcıları bunları kredi kartları veya telefon faturaları üzerinden ödeyecek şekilde satın alabilecek.

Nokia X küresel pazarda boy gösterecek bir cihaz olacak, ancak Nokia bu telefonun ilk etapta Hindistan, Çin, Pakistan, Endonezya, Rusya ve Polonya gibi ülkelerde çıkacağını kaydetti. ABD, Japonya, Güney Kore gibi gelişmiş pazarlara ise Android ile çalışan cihaz ailesinin hiçbir bireyinin getirilmesi planlanmıyor. Her ne kadar Nokia özel olarak belirtmese de, Nokia X ailesi cihazları da, Türkiye’nin dünya ekonomisindeki konumu itibarıyla, ülkemizde göreceğiz gibi görünüyor.

Nokia X satışları bugün itibarıyla başlıyor. Telefonun vergiler ve ücretler hariç 89 avroluk fiyatı olacak. Bu fiyata OneDrive bulut depolama alanı, sabit hatları aramayı sağlayan bir aylık SkypeOut kredisi de dahil olacak.

İLGİLİ HABERLER