Manşetler

Nokia Windows telefon serisi için Lumia adına bir günde karar vermiş

2011 yılında akıllı telefon stratejisini yeniden tasarlayan ve Microsoft’un Windows Phone işletim sistemine yönelen Nokia, geçiş döneminin üçüncü yılını yaşıyor. Geçmişe doğru bakıldığında Nokia markalı gözde ürünlerin daha kısa zaman aralıklarıyla çıktığı, tüketicilerin Nokia akıllı telefonlarına yeniden ilgi göstermeye başladığı görülüyor. Tabii ki, iOS ve Android’in hakim olduğu pazarda Nokia’nın yerinde bir karar verdiğini söylemek için henüz erken, ancak Finlandiyalı şirketin pazarda yeniden adından söz ettirdiğini söylemek gerekiyor.

nokia-stephen-elop-lumia-1020

Tabii ki, bu büyük değişimin arkasında şirketin başına 2010 yılında gelen Stephen Elop var. Microsoft’tan Nokia’ya geçiş yapan ve Finlandiyalı şirketin tarihinde Finli olmayan ilk CEO sıfatını taşıyan Stephen Elop 2011 başında Nokia çalışanlarına gönderdiği bir e-posta mesajında “yanan bir platform üzerinde durdukları” benzetmesiyle bundan böyle Symbian ile işlerin yürümeyeceğini, farklı bir şeyler yapmanın gerekli olduğunu söylemişti. Kısa bir süre sonra da Nokia’nın Microsoft ile Windows Phone stratejik işbirliği duyurusu gelmişti.

Stephen Elop sadece Nokia’nın dümenini Windows Phone’a kırmakla kalmadı, şirkette iş yapma ve karar verme mekanizmalarında da önemli değişikliklere gitti. Nokia N8’in geliştirme sürecinin 22 ay kadar sürdüğü belirtilirken şu anda gözde Nokia ürünleri 7-8 ay gibi kısa aralıklarla çıkarılabiliyor. Finlandiyalı şirket yılın ilk altı ayına Lumia 520, 720, 925, 928 ve 1020 gibi beş farklı Lumia telefonu sığdırmayı başardı.

Elop’un hızlı karar alma yönündeki teşviklerinden bir tanesi olarak da Lumia adına karar verilmesi süreci gösteriliyor. Reuters’in kapsamlı Nokia haberine göre Ağustos 2011’de düzenlenen bir toplantıda söz alan Elop, “Neden yarına veya gelecek haftaya kadar bekleyelim?” diyerek cihaz serisinin adının ne olacağına o gün karar verebileceklerini söylemiş ve sonuçta da Lumia adına sadece bir günde karar verilmiş. Verilen bu hızlı karar herkesi tatmin etmemiş, bazıları tarafından mükemmel bulunmamış olabilir; ancak sonuç olarak Lumia gibi basit bir marka Nokia markalı Windows telefonların farkındalığı noktasında önemli bir rol oynuyor.

Nokia, adını sadece bir günde koyduğu Lumia ve giriş seviyesi cep telefonlarını kapsayan Asha serilerini daha fazla cihazla doldurmak noktasında zaman aralığını daha da kısaltabilir. Şirketin ürün döngüsünde Samsung gibi, bir yılda 40’a yakın cihaz çıkaran şirketin hızına erişmeyi amaçladığı söyleniyor. Bu döngünün önemli mihenk taşlarından biri olan Lumia 1020’nin göstereceği performans da Nokia’nın başarısını sorgulamada önemli bir araç olacak. Nokia Lumia 1020’nin yılın son çeyreğinde Türkiye’ye de giriş yapması bekleniyor.

İlgili >> Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER