Teknoloji

Nokia’nın Windows Phone tercihinin altında Samsung’un Android’e hakim olabileceği endişesi yatıyor

Nokia’nın akıllı telefon yolculuğunda Windows Phone ile yürümeye karar vermesi 2011 yılından bu yana sürekli olarak sorgulanmaktaydı. Finli şirketi bu kararı almaya iten nedenler ise yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Gazetecilere konuşan Nokia CEO’su Stephen Elop, Android’i tercih etmedikleri için pişman olup olmadıklarına dair bir soru üzerine şirketin verdiği karardan çok memnun olduğunu dile getirdi. Elop 2011 yılında bu kararı almalarında bir üreticinin Android’e hakim olabileceği endişesinin etkili olduğunun da altını çizdi. Nokia’nın o dönemde Android’e hakim olmasından endişe ettiği şirket ise Samsung’dan başkası değil.

nokia-lumia-920-on-inceleme-00002

Bugün Android ekosisteminde farklı üreticilere ait çok sayıda cihaz olduğunu söyleyen Elop, yine de bir üreticinin diğerlerine göre daha baskın olduğuna dikkat çekti. Elop söz konusu kararı verme konusunda geç kaldıklarını ve o dönemde Android pazarına çok sayıda kullanıcının adım attığını kabul etmekten de çekinmedi. CEO’nun sözleri Nokia’nın o dönem pazarda belli bir yer edinmiş Samsung gibi üreticilere karşı rekabette geri kalmaktan ürktüğünü açık biçimde gösteriyor.

Elop gazetecilerle yaptığı sohbette şirketin kendini Apple ve Samsung’a karşı bir alternatif olarak gösterme avantajından faydalanmak için de tercihini Windows Phone’dan yana kullandığını belirtti. Özellikle ABD gibi operatör etkisinin kuvvetli olduğu pazarlarda bu tercihin kendilerine önemli bir avantaj sağlamasını planladıklarını söyleyen CEO, oyuna geç dahil oldukları için operatör işbirliklerinin kendileri için önemli olduğunu dile getirdi. İlk etapta mobil işletim sistemi pazarında üçüncülüğü hedefleyen Nokia ve Microsoft halihazırda bu hedefi tutturmayı başarmış durumda. Windows Phone’un BlackBerry’yi geride bırakıp üçüncü sıraya oturmasındaysa Nokia’nın Lumia cihazları önemli bir rol oynuyor.

İlgili >> The Guardian

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER