Eğlence

Nokia VP8 ile ilgili patentleri Google’a lisanslamaya istekli değil

Nokia birtakım video patentlerini telif ödemesiz veya FRAND (açık, makul ve adil) şartları altında lisanslamayı reddetti. Bu adımın Google’ın WebM projesinin bir parçası olan VP8 kodlayıcısını dünya genelinde kabul görmüş bir standart hâline getirmeye yönelik çalışmalarını engellemek amacıyla yaptığı söyleniyor. Web standartlarını yönetmeden sorumlu kuruluşlardan biri olan IETF’ye (İnternet Mühendisliği Çalışma Kolu) yapılan başvuruda Finlandiyalı şirket VP8 ile ilgili 64 patentini ve beklemekte olan 22 başvurusunu listeledi ve bunları Google’a veya ilgili herhangi bir kuruluşa ücretsiz olarak açmak istemediğini kaydetti.

nokialogo080212

Nokia’nın bu hamlesi Google’ın MPEG LA ile lisans anlaşmasına varmasından yaklaşık iki hafta sonra geldi. MPEG LA da VP8’in kendisine ait bazı patentleri ihlâl ettiğini öne sürmüştü. Her ne kadar iki kuruluş arasında yapılan lisans anlaşmasının finansal koşulları belli olmasa da, Google’ın patentleri üçüncü taraf kuruluşlara lisanslama hakkını, aynı zamanda tüm patentleri VP8’den önceki versiyonların yanı sıra gelecek nesil VP9 için de kullanma olanağını elde ettiği belirtilmişti.

FOSS Patents sitesine bir açıklama gönderen Nokia sözcüsü, şirketinin son hareketlerini sıradışı olarak nitelendirdi, ancak bunun Google’ı, kendisine ait olan ve H.264 gibi hâlihazırdaki yaygın standartlara göre herhangi bir avantajı olmayan teknolojiyi sektöre dayatmasını engellemek için gerekli olduğunun altını çizdi.

VP8, On2 Technologies adlı bir şirket tarafından geliştirilmişti. 2010 yılında bu şirketi satın alan Google daha sonra bu kodlayıcıyı WebM projesinin bir parçası hâline getirmişti. O zamandan beri H.264 ile WebM arasında kıyasıya bir rekabet sürüyor. Geçen yıl bu zamanlar, Mozilla’nın teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısı Brendan Eich Google’ı, Chrome internet tarayıcısından H.264 desteğini kaldırmak için verdiği taahhütten geri dönmesini eleştirmişti. Microsoft da Google’ı web üzerinde videoyu öldürmekle suçlamıştı.

İlgili >> Slashdot, FOSS Patents, IETF

İLGİLİ HABERLER