Manşetler

Nokia ve HTC patent lisans anlaşması imzaladı, tüm davaları kapattı

Nokia, HTC ile patent ve teknoloji işbirliği anlaşması imzaladığını duyurdu. Bu uzlaşmayla birlikte iki şirket arasında aylardır sürmekte olan patent davaları da ortadan kalkacak, HTC Nokia’ya teknoloji kullanımı karşılığında düzenli ödemeler yapacak.

nokia-htc-ihtiyati-tedbir-230413Her iki şirket HTC’nin LTE patent portfolyosu üzerinde de birlikte çalışacak, gelecekte teknolojik işbirliği fırsatlarını da değerlendirecek. Yapılan anlaşmanın maddelerinin tümü kamuoyuyla paylaşılmadı.

Nokia’nın fikri mülkiyet haklarından sorumlu yöneticisi Paul Melin, uzun zamandır Nokia’nın standart temelli patentlerinin lisansörlerinden olan HTC ile uzlaşma ve işbirliği anlaşması yapılmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Nokia 2012 yılında HTC, RIM ve ViewSonic şirketlerine karşı dünyanın çeşitli bölgelerinde 45 ayrı patentin ihlâli nedeniyle farklı davalar açmıştı. Nokia’nın bu patentleri anten, radyo şebeke ve güç yönetimi gibi donanım işlevlerini, bunun yanı sıra çoklu görev, navigasyon, uygulama mağazası, mobilde e-posta alımı, diyalog tabanlı mesaj gösterimi, dinamik menüler ve çeşitli veri şifreleme türleri gibi yazılımsal işlevleri de kapsıyordu.

HTC ile varılan anlaşma Nokia’nın agresif lisanslama taktiklerine de bir son verecektir. Anlaşmanın maddeleri gizli tutulduğu için HTC’nin Nokia’ya ne kadar ödemesi gerektiğini tam olarak bilmiyoruz. Nokia 2011 yılında Apple ile de anlaşmaya varmış ve bu şekilde iki şirket arasındaki patent anlaşmazlıkları sonlandırılmıştı. Apple bir kereliğe mahsus olmak üzere Nokia’ya 430 milyon avro ödeme yapmıştı.

HTC de anlaşmaya vardığında dolayı memnun, bu sayede tüketicileri için inovasyona odaklanmalarının mümkün olacağını kaydetti.

İlgili >> Nokia

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER