Teknoloji

Nokia şebeke ve konumlama için kullanılmayan TV frekans bantlarından yararlanmayı planlıyor

Nokia, TV şebekelerinin kullanmadığı bant genişliğinden yararlanarak kablosuz ağ ve konum tabanlı bilgilendirme servislerinin sunmayı amaçladığı üç yıllık araştırma projesinin detaylarını açıkladı. Büyük Britanya merkezli bu projede ülkenin herhangi bir yerindeki kanal için ayrılmış olan ve kullanılmayan boş alanın verimli bir şekilde kullanılması amaçlanıyor. Scott Probasco adlı bir araştırmacı Londra’da yayın yapan bir TV kanalı için ayrılmış olan frekansı kullanan bir şebeke kurulumu yaptı, bu şebeke üzerinden bulunulan yere göre değişen bilgilerin dağıtımını gerçekleştirdi.

Sistem, şu an varolan herhangi bir radyo şebeke donanımını desteklemediğinden, testler sırasında Nokia N9’a USB üzerinden bağlanan ve alet çantasına benzeyen küçük bir çanta içinde taşınan özel bir aygıt kullanılıyor. Önümüzdeki üç yıl içinde gerekli olan yongaların standartlaştırılması işleminin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Probasco, kurduğu şebekeyle müze etrafındaki konumunu izlemenin yanı sıra video gibi multimedya açısından zengin içeriği cihaza göndermek için de bu şebekeyi kullanıyor.

Aslına bakarsanız, TV frekans spektrumunda boş olan alanlar mobil iletişim için ilk kez kullanılmıyor, ancak üzerine çalışılan bu proje kullanılmayan alanın şebeke kurulumundan öte işler için de kullanılabileceğini gösteriyor. GPS’in dış alanda çalışması iyi olsa da, kapalı alanlarda bu teknolojiden verimli bir şekilde yararlanmak mümkün olmuyor. İşte bu noktada boş bandın kullanılması kapalı alanlarda da daha verimli bir navigasyonu mümkün kılabilir.

İlgili – Nokia Conversations

İLGİLİ HABERLER