Teknoloji

Nokia Qt platformunun ticari lisans ve servis işlerini Digia’ya devretti

Nokia, Qt’nin ticari lisanslama ve hizmet işlerini Digia’ya satarak kendisini bu yazılım geliştirme platformundan biraz daha uzaklaştırdı. Bu ayın sonunda sonuçlanması beklenen anlaşmanın maddelerine göre Digia, çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren 3500 civarında masaüstü ve iliştirilmiş müşteri şirketi kazanmış olacak. Bu arada Nokia Qt’ye yatırım yapmaya devam edeceğini belirtti.

Qt’nin Nokia’nın akıllı telefon geliştirme çalışmalarının çekirdeğinden çıkarılmış olması mevcut geliştiriciler için sürpriz niteliğinde bir gelişme sayılır. Aslında Nokia CEO’su Stephen Elop MWC 2011’de Qt’nin ilgi odağından çıkarılacağına dair işaretleri vermişti: Eğer Nokia programcılara hem Qt hem de Windows Phone yazılım geliştirme aracını kullanmasını söylerse, bu durum pazarlama bütçesini bölebilir ve kafa karışıklığına neden olabilir.

Nokia’da MeeGo, Qt ve Webkit projelerinin sorumlusu olan başkan yardımcısı Sebastian Nyström, “Qt Nokia için önemli bir teknoloji olmayı sürdürecek, Qt’nin büyümeye ve başarılı olmaya devam etmesi kritik önem taşıyor.” diye konuştu. “Nokia Qt’yi mobil, masaüstü ve iliştirilmiş segmentlerde çalışacak çapraz platform yapısı olarak geliştirmeyi sürdürürken Qt etrafında oluşacak ticari lisanslama ve hizmet işlerini yürütecek bir ortak istedi.” diyerek de Nokia’nın Digia’ya devir işlemi yapmasının sebebini vurguladı.

Qt işlerine ek olarak, Digia Nokia’nın teknik danışma servisi departmanından ve küresel Qt ticari satış ve pazarlama ekiplerinden toplam on dokuz kişiyi de transfer edecek.

İlgili – Slashgear

İLGİLİ HABERLER