Manşetler

Nokia OZO VR kamera ile sanal gerçeklik içeriği oluşturmaya odaklanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia-ozo-vr-kamera-290715-1

Nokia’nın sanal gerçeklik alanına gireceğine dair dedikodular doğru çıktı. Şirket dün akşam Los Angeles’ta düzenlediği bir etkinlikte yeni VR ürününü tanıttı. Ancak Nokia’nın ürünü bir VR başlığı değil, sanal gerçeklik kamerası oldu. Üstelik bu ürün bireysel tüketicilere değil, daha çok profesyonel şekilde çekim işleriyle uğraşanlara hitap ediyor.

Nokia’nın OZO olarak adlandırdığı sanal gerçeklik kamerası küresel şekile sahip ve üstünde bir dizi kamera bulunuyor. OZO hem stereoskopik 3D hem de mekansal sesi 8 farklı yönde kaydediyor. Nokia bu yeni ürününü yılın dördüncü çeyreğinde piyasaya sunmayı hedefliyor.

nokia-ozo-vr-kamera-290715-2

Nokia’nın bu yeni sanal gerçeklik girişimi şirketin teknolojiyi insancıllaştırmak yolundaki çalışmalarına bağlıyor. Şirketin başkanı Ramzi Haidamus sanal gerçekliğin insanların iletişim şeklini, hikayelerini anlatma ve eğlenme yöntemlerini değiştireceğine inanıyor. Bugün sadece selfie fotoğraf paylaşımı yapılırken yarın 360 derecelik selfie fotoğrafların paylaşılabileceğini söylüyor.

Nokia OZO’nun çıkışının iyi şekilde zamanlandığı söylenebilir. Sanal gerçekliğe ve sanal gerçeklik ürünlerine olan ilginin artmasına rağmen, VR içeriğin oluşturulmasına kolay şekilde izin veren fazla seçenek bulunmuyor. Samsung’un Project Beyond ve Google’ın GoPro ile işbirliği içinde geliştirdiği JUMP gibi araçları biliyoruz. Bunlar dışında söz konusu ticari kullanım amaçlı VR kameraları olduğunda, fazla seçenek görmüyoruz.

OZO’nun kendine has bir tasarımı bulunuyor. Bir halka etrafına geleneksel şekilde dizilmiş kameralar yerine Nokia, daha modern ve şık görünümlü bir tasarımı tercih etmiş. Küre üstünde sekiz edat, eş zamanlanmış deklanşör sensörü ve sekiz adet entegre mikrofon bulunuyor. OZO gerçek zamanlı 3D görüntüleme imkanı ve panoramik görüntüleri uç uca birleştirmeden oynatmayı sağlayan oynatma çözümünü de barındırıyor. Oluşturduğu içerik Oculus Rift, HTC Vive gibi VR başlıklarında veya diğer profesyonel araçlarda oynatılabilecek.

nokia-ozo-vr-kamera-290715-3

Nokia OZO sanal gerçeklik kamerasının bütün teknik özelliklerini ve piyasaya çıkış detaylarını açıklamadı. Ancak OZO’nun çok da ucuz bir kamera olmayacağını biliyoruz.

İLGİLİ HABERLER