Teknoloji

Nokia N9’un MeeGo veya Maemo yüklü halefinin ipuçları ortaya çıkmaya başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia’nın N9’u çıkardıktan sonra MeeGo’da vitesi küçülteceği ve dikkati Windows Phone’a verileceği biliniyor. Ancak Finlandiya’da yayınlanan Tietokone dergisinin her biri Nokia ile yakın çalışan bir mağaza ve bir operatördeki kaynaklarına dayandırarak verdiği bilgiye göre Nokia N9‘un halefi olacak bir cihaz Finli şirketin yol haritasında yer alıyor. Cihazın teknik özellikleriyse şu an için belli değil.

Nokia, N9 ile gerçekten kendisinden beklenen bir iş başarmış, MeeGo platformunun da etkileyici ve pratik bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu platformun uygulamalar açısından yaşadığı kıtlık N9’un en zayıf noktasını oluşturuyor. Yine de, Nokia’nın birşeyler yapmaya çalıştığını ve popüler servislerin uygulamalarını kendi eliyle hazırladığını söyleyebiliriz. Nokia N9’da da Facebook, Twitter ve Skype gibi birçok uygulamanın yüklü geldiğini görüyoruz. Son olarak şirket yakın zamanda ABD’de de faaliyet göstermeye başlayan, Avrupa’nın popüler müzik dinleme servisi Spotify’ın MeeGo uygulamasını yayınladı. Nokia’nın elinde Ovi Müzik gibi bir müzik kaynağı varken ve MeeGo ölü bir platform olarak nitelendirilirken böyle yatırımların yapılmasını insanın kafasını gerçekten kurcalıyor.

Bir diğer taraftan, Nokia’nın Maemo’ya, Intel’in Moblin’iyle birleştirip MeeGo’ya dönüştürmeden önceki mobil platform projesine geri döneceği iddia ediliyor. Almanya’da yayın yapan Telekom Presse sitesi Nokia N9’un Maemo köklerine dikkat çekerken, her ne kadar MeeGo cihazı olarak anılsa da, çalıştırdığı hibrid işletim sisteminin Harmattan adını taşıdığı ve Maemo 6 üzerinde geliştirildiğinin altını çiziyor. Nokia’nın Maemo adını bırakmasının nedeninin pazarlamayla ilgili olduğunu, odak ve pazarlama bütçesi açısından en azından o zamanlar MeeGo’nun doğru bir seçim olduğunu belirtiyor.

Nokia N9 için Qt dilinde yazılan uygulamalar Maemo üzerinde düzgün bir şekilde çalışabiliyor. Nokia’nın Ovi Mağaza’yı dolduruyor olması da şirketin dikkatini tam olarak Windows Phone’a aktarmaya hazır olmadığını düşündürtüyor. Bu arada Nokia N9’un halefine dair dedikoduların yanı sıra bu telefonun 2012’de çıkması beklenen farklı renk seçeneklerinden de söz edildiğini hatırlatalım.

Nokia ile ilgili işletim sistemi dedikoduları bunlarla sınırlı değil. Meltemi’yi de unutmamak gerek. Nokia’nın Linux tabanlı platformunun Symbian’ın yerini alıp giriş seviyesi cihazlarda yüklü gelmesi, ayrıca Qt diliyle tasarlanmış uygulamaları çalıştırması bekleniyor. Bu işletim sisteminin Maemo arayüzünü ancak yeni bir çekirdeği kullanacağı tahmin ediliyor. Orijinal MeeGo ekibinin dikkatini bu projeye kaydırdığı da iddia edilenler arasında.

Yarın Londra’da kapılarını açacak Nokia World 2011’de önemli açıklamaların yapılması bekleniyor. Etkinlik yarın sabah TSİ 11:00’de düzenlenecek açılış konuşmasıyla başlayacak. Biz de gelişmeleri takip edip ayrıntıları size aktaracağız.

İlgili – Tietokone
İlgili – Telekom Presse

İLGİLİ HABERLER