Manşetler

Nokia Microsoft ile stratejik ortaklığını gelecek cuma açıklayacak

Önümüzdeki cuma günü Nokia Capital Markets Day adı verilen bir etkinlik düzenleyecek. Şirketin yeni stratejilerini ve finansal durumunu açıklaması beklenen bu etkinlik öncesinde dedikodular da artmış durumda. Herkesin beklentisi Finlandiyalı cep telefonu üreticisinin büyük bir platform değişikliğine gideceği yönünde.

Geçmişte birçok kişi Nokia’nın Android ve Windows Mobile işletim sistemlerine geçiş yapması gerektiğini dile getirmişti. Şimdiye kadar bu tavsiyelere pek kulak asmayan ve kendini Symbian ve Maemo mobil platformlarının geliştirilmesine adayan Nokia’nın 11 şubatta Microsoft ile başlatacağı işbirliğini açıklaması bekleniyor. Aslına bakarsanız, Microsoft ve Nokia daha önce de çeşitli projeler için bir araya gelmişti. Bu seferki ortaklığın biraz geniş kapsamlı olması, Nokia’nın Windows Phone 7 cihazları üretmesiyle sınırlı kalmayıp uygulamaların ve servislerin Windows Phone 7, Symbian ve MeeGo platformları arasında paylaştırılması bekleniyor.

Nokia’nın Microsoft ile işbirliğine adım atacağına dair çıkan dedikoduların inandırıcılığının yüksek olmasının belli sebepleri var. Öncelikle Nokia’nın başına atanan Stephen Elop daha önce Microsoft’ta çalışıyordu ve Nokia’nın kârlılığını arttırabilmesi için daha rekabetçi bir platform geliştirmesi ya da mevcut olanlardan birini seçmesini açık bir şekilde dile getiriyordu. Ayrıca bir kaynak Engadget’a söz konusu ortaklığın Capital Markets Day etkinliğinde açıklanacağına dair haberi uçurmuş bile.

Bu durumda Nokia’nın mevcut platformlarından bir tanesinin gözden düşeceği dile getiriliyor. Aslında bu kararı vermek zor. Çünkü Symbian her ne kadar eskimiş bir platform olsa da, Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerde oldukça rağbet görüyor. MeeGo ise teknik anlamda oldukça iyi şeyler vaat etse de, şimdiye kadar piyasaya çıkmış dişe dokunur bir ürünü göremedik.

Bu arada Microsoft’un cephesinden bu son dedikoduyla ilgili herhangi bir yorumun olmadığını ZDNet’in Microsoft ile ilişkileri muhabiri Mary Jo Foley sayesinde öğreniyoruz.

Nokia yazılımla ilgili hayallerinden ve umutlarından vazgeçip Samsung, LG veya HTC gibi sadece bir donanım üreticisi olarak mı anılacak? Nokia dendiğinde akla cihazları kadar platformları da geliyor, bu algı Samsung, LG ve HTC gibi şirketlerde Nokia’daki kadar kuvvetli değil.

Ne olursa olsun, gelecek cuma günü bizi ilginç bir gün bekliyor. Üstelik bu etkinlikte açıklanacakların bir sonraki hafta başlayacak olan Mobil Dünya Kongresi’nden önce gelecek olması da, MWC’nin gündem maddelerinden birisinin de belirlenmiş olmasını sağlayacak.

İlgili – New York Times

[Görsel – Engadget]

İLGİLİ HABERLER