Manşetler

Nokia Microsoft ile anlaşması sona erdiğinde akıllı telefon pazarına geri dönecek

nokia oppo

nokia-logo-mwc-2015

Üç yıllık bir aranın ardından Nokia akıllı telefon arenasına yeniden geri dönüş yapmaya hazırlanıyor. Finlandiyalı şirketin Microsoft ile yaptığı centilmenlik anlaşması 2016 sonunda sona eriyor. Nokia CEO’su Rajeev Suri, sürenin dolmasıyla birlikte saldırıya hazır olacaklarını söylüyor.

Microsoft tarafından üretilmemiş Nokia markalı telefonları yaklaşık bir buçuk veya iki yıl sonra göreceksiniz, ancak bu akıllı telefonlar bizzat Nokia tarafından üretilmeyecek. Nokia bütün üretim sürecini yeniden sahiplenmekte hevesli değil, bu nedenle Nokia N1 tabletteki gibi yaklaşım sergileyecekler. Her ne kadar yeni Nokia akıllı telefonları Nokia markasını taşıyacak ve içinde Nokia’nın Android uygulamaları yüklü gelecek olsa da, cihazların üretimi, dağıtımı ve teknik desteği Foxconn tarafından üstlenilecek.

Bir sonraki yılın Nokia telefonları Nokia tarafından tasarlanacak, belki bu telefonlarda Z Launcher benzeri uygulamalar da yüklü olarak gelecek. Buna rağmen şirket diğer şirketlerin üretimi üstlenmesine izin vererek riski en aza indirmeyi planlıyor.

Nokia bu stratejiyle birlikte akıllı telefon pazarına yeniden giriş için çok fazla parayı ortalığa saçmayacak, başlangıçta dikkati elden bırakmayacak. Geçmişte cep telefonu pazarının lideri olan Nokia, Apple ve Google’ın akıllı telefon pazarında taşları yerinden oynatması nedeniyle eski parlak günlerinden uzaklaşmış ve en sonunda akıllı cihazlar ve servisler birimini Microsoft’a satarak pazardan çekilmişti.

Microsoft Nokia’nın cihazlar ve servisler birimini 2013 yılında 8 milyar dolara yakın bir fiyattan satın almıştı. Ancak geçtiğimiz haftalarda çıkan haberler şirketin bu satın almasının kendisine epey pahalıya mal olduğunu işaret etmişti. Nokia ise üstündeki büyük yükü attıktan sonra yeniden, ancak bu sefer daha ihtiyatlı ve farklı bir stratejiye sahip şekilde pazara geri dönmeye hazırlanıyor.

İLGİLİ HABERLER