Manşetler

Nokia Lumia 920’deki PureView teknolojisi neler getiriyor?

Geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye’de de piyasaya çıkan Nokia 808 PureView‘ın sahip olduğu 41 megapiksel sensörlü kamera cihaza da adını veren PureView teknolojisiyle destekleniyordu. 41 megapiksel kamera ile çekilen fotoğraflar Nokia’nın piksel bindirme teknolojisi sayesinde 5 ve 8 megapiksel çözünürlüklü fotoğrafların oluşturulmasına, bir akıllı telefonda görülmemiş derecede düşük ışık hassasiyeti yüksek ve dinamik aralığı büyük görüntülerin elde edilmesine olanak sağlıyordu. Nokia 808 PureView’ın genel telefon özellikleri çok fazla ilgi çekmese de PureView teknolojili kameranın şaşırtıcı derecede iyi olduğu bir gerçekti.

Nokia, PureView teknolojisini Windows Phone serisine getireceğinin işaretini daha 808 PureView’ı tanıttığı ilk zamanlarda vermeye başlamıştı. Dün tanıtılan Nokia Lumia 920 ile birlikte PureView teknolojisinin Lumia serisine de geldiğine tanık olduk. Ancak Lumia 920’de 41 megapiksel yerine 8 megapiksellik daha mütevazi bir sensör yer alıyor. Bu da Nokia 808 PureView’daki piksel bindirme, örnekleme gibi teknolojilerin kullanılamadığı anlamına geliyor. Yine de, PureView’ın Lumia’larda sunduğu çeşitli avantajlar bulunuyor.

Nokia, ilk PureView modelinde dijital zum ve mükemmel detayların elde edilmesine yönelik problemlere odaklanıldığını, geliştirme sürecinin ikinci fazında ise düşük ışık performansına ve bir kameralı telefonla daha iyi fotoğraflar çekilmesine izin verecek pratik özelliklere odaklanıldığına dikkat çekti. İlk olarak sensör tipi değiştirildi ve yeni nesil arka aydınlatmalı sensör yerleştirilerek ışığa hassas alanın herhangi bir kablo veya metale gerek duymadan doğrudan lens altına düşmesine olanak sağlandı. Böylelikle düşük ışık koşullarında bile plakaya yeteri kadar ışık düşmesi sağlandı.

İkincisi, f/2.0 diyafram açıklığı kullanıldı, yani ışık açıklığı daha da artırıldı. Böylelikle sensöre düşecek ışık miktarının daha baştan yüksek miktarda olması sağlandı. Bu, özellikle kapalı ortamlarda yapılan çekimler için önemli bir unsur. Düşük ışık koşullarında mükemmel sonuçların alınması için daha düşük boyutlu bir sensöre ihtiyaç vardı ve bu da karşılandı.

Bu iki gelişim Optik Görüntü Sabitleme sistemiyle tamamlandı. Bildiğiniz gibi fotoğraf ve video çekimleri sırasında telefon elde sabit durmuyor, titreme ve ufak hareketler olabiliyor. Bunların çekilen görüntüye etkisi tabii ki olumsuz. Optik görüntü sabitleme sistemi bunun etkilerinin azaltılmasını sağlıyor, ayrıca düşük ışık koşullarında, özellikle pozlama sürelerinin uzun olduğu zamanlarda daha düzgün fotoğrafların çekilmesine olanak sağlıyor. Nokia’nın Lumia 920’de yer verdiği sistemin farkı dijital bir algoritmaya bağlı olmaması. Şöyle ki, arkadaki kamerada bir jiroskop bulunuyor ve tüm optik aksam istenmeyen kamera hareketlerinde bu hareketlere karşı tepki verecek şekilde hareket ediyor, sonuç olarak pozlamanın dengeli şekilde kalması sağlanıyor. Aşağıdaki videoda bu sabitleme sisteminin etkisini görebilirsiniz.

Nokia Lumia 920’de yeni nesil LED flaş da bulunuyor. Bu flaş video çekimleri sırasında sürekli çalıştırılabiliyor. LED flaşın arkasındaki teknoloji ise sadece birkaç aylık çalışmanın ürünü ve birçok farklı koşulda nesnelerin durumunun doğru şekilde yansıtılmasını sağlayacak şekilde geliştirildi.

Nokia Lumia 920’nin kamera sisteminin sahip olduğu bu donanımsal nitelikler yazılım tarafında yapılan çalışmalarla desteklenmiş. Lumia 920’de yer alan görüntü işleme sistemi çekilen görüntülerdeki gürültüyü azaltacak ve onları daha kusursuz şekilde gösterecek bir algoritma barındırıyor. Buna ek diğer algoritmalar sayesinde daha önceki PureView akıllı telefonunda yer alan, ancak bu modelde yer almayan örnekleme teknolojisinin açığı kapatılmış oldu. Bunun dışında Nokia Lumia 920’nin kamerası çekilen fotoğraf karelerine istemsiz olarak giren kişilerin cihaz üzerinde silinmesini sağlayan özel bir algoritma da barındırıyor. Art arda çekilen görüntüler üst üste bindirilerek istenmeyen nesnelerin ve kişilerin silinmesine ve sonuç olarak istenen karelerin yakalanmasına olanak sağlıyor.

Nokia’nın PureView teknolojisi çerçevesinde yapmış olduğu bu çalışmalar şirketin kendisini kameralı telefonlar konusunda uzman bir marka olarak konumlandırmaya çalıştığı ve bu şekilde rekabette öne çıkmayı planladığı şeklinde de yorumlanabilir.

İlgili >> Nokia Conversations

İLGİLİ HABERLER